Welzijn op het werk

5 misvattingen over het griepvaccin ontkracht

Geschreven door Annelien Decan | 17 juni 2024

Sinds de coronacrisis weten we ondertussen allemaal hoe snel virussen zich kunnen verspreiden en hoe belangrijk vaccinaties zijn. Preventief vaccineren kan een wereld van verschil maken, maar toch bestaan er nog heel wat misvattingen hierover. Hieronder ontkrachten we vijf veelvoorkomende misverstanden over het griepvaccin. 

Eerst enkele cijfers

  • Een persoon met de griep besmet gemiddeld 1,3 anderen, 
  • Een medewerker met de griep is al snel 5 à 10 dagen thuis van het werk, 
  • Eén ziektedag kost je als werkgever gemiddeld 275 euro. 
  • Een griepvaccin doet het grieprisico met 80% dalen.

5 veelvoorkomende misvattingen

 

1. “Het griepvaccin geeft je de griep.” 

Dit is een wijdverspreide misvatting. Het griepvaccin bevat geen levende griepvirussen, dus het kan je geen griep geven. Integendeel, het griepvaccin helpt net om je immuunsysteem te versterken tegen de griep. Je wordt er dus niet ziek van, maar het vaccin kan wel een lichte pijn veroorzaken op de plaats van de injectie.  

 

2. “Ik ben gezond, dus ik heb geen vaccin nodig.” 

Ook gezonde mensen kunnen ernstig ziek worden van de griep. Daarnaast kan je wel drager zijn van het virus, ook al kan jouw eigen weerstand het virus de baas.

Het griepvaccin is dus zowel voor risicogroepen als voor ‘gezonde mensen’ van groot belang. Door je te laten vaccineren, bescherm je de personen in je omgeving met een zwakker immuunsysteem. Ook op het werk voorkomt het dat de griep zich als een lopend vuurtje verspreidt. 

 

3. “Ik heb vorig jaar de griep gehad, dus ik heb geen vaccin nodig.” 

Als je de griep hebt gehad, betekent dat niet dat je voor alle griepvirussen beschermd bent. Vaccineren is dus nog steeds belangrijk om je te beschermen tegen andere griepstammen. De symptomen van de griep worden door verschillende virussen veroorzaakt, dus de kans bestaat dat je nog geen antistoffen hebt voor het influenzavirus.  

 

4. “Ik heb het vaccin vorig jaar gehad, dus dat is nu niet meer nodig.”

Het griepvirus verandert elk jaar, dus ook het griepvaccin wordt jaarlijks aangepast op basis van de voorbije griepgolf en de voorspellingen voor het komende griepseizoen. Het vaccin biedt dus geen blijvende bescherming.  

 

5. “Het griepvaccin is alleen voor ouderen.” 

Dat is een van de grootste misvattingen die er bestaat over het griepvaccin. Ouderen behoren inderdaad tot de risicogroep, maar toch wordt het vaccin voor jong en oud sterk aanbevolen. Het beschermt natuurlijk ook jongeren, maar nog belangrijker: het vermindert de verspreiding van het griepvirus. Voor mensen in de gezondheidssector is het bijvoorbeeld verplicht. Door zich te laten vaccineren, beschermen ze hun patiënten met een zwak immuunsysteem.  

 

Twijfel dus niet langer en ga voor een gezonde werkplek. De griepepidemie kan namelijk een enorme impact hebben op je organisatie. Want de uitval van zieke medewerkers zorgt ervoor dat je andere medewerkers onder druk komen te staan.