Op 1 januari 2019 hield Vlaanderen het Groeipakket boven de doopvont. Deze opvolger van de kinderbijslag is een reeks financiële tegemoetkomingen voor elk kind in elk gezin. Wat er precies verandert en wat dit betekent voor jou als werkgever, lees je in deze blog.
Tot eind 2018 werd de kinderbijslag doorgaans betaald door het kinderbijslagfonds van de werkgever van de vader. Met andere woorden: als werkgever moest jij je werknemers aansluiten bij een kinderbijslagfonds. Sinds begin dit jaar is dat niet langer het geval. Bij de geboorte van een kind sluit je werknemer en/of zijn partner zich voortaan zelf aan bij een van de vijf Vlaamse uitbetalers van het het zogeheten Groeipakket.
Dit zijn de gevolgen voor jou als werkgever in twee courante scenario’s:
In dat geval ben jij als werkgever niet langer aan zet. Je medewerker of zijn/haar partner kiest zelf een fonds om het Groeipakket uit te betalen, inclusief het startbedrag geboorte of adoptie. De aansluiting is steeds voor minimum een jaar.
Voorbeeld: Nathalie beviel op 1 februari 2019 van haar dochter. Zij of haar partner kiest zelf het fonds dat het Groeipakket gaat uitbetalen en doet de aanvraag. Als werkgever hoef je niets te doen.
Wie vandaag al kinderbijslag ontvangt binnen de oude regeling, blijft gewoon aangesloten bij zijn bestaande fonds. Dus, bij een indiensttreding hoeven jij noch je werknemer iets te ondernemen. Vanaf 1 januari 2020 krijgen werknemers wel de kans om de overstap te maken naar een andere uitbetaler. Maar ook daar zit jij als werkgever voor niets tussen.
Voorbeeld: Jeroen komt in dienst op 1 februari 2019. Via Kidslife Vlaanderen, het kinderbijslagfonds van zijn vorige werkgever, ontvangt hij kinderbijslag voor zijn twee zonen. Dat fonds zal de kinderbijslag verder blijven doorbetalen.
Kortom, als werkgever hoef je je voortaan niets meer aan te trekken van de kinderbijslag of het Groeipakket van je werknemers. Voortaan regelen zij alles zelf.