Het gaat goed met jouw eigen zaak! Zo goed zelfs dat je wat hulp kon gebruiken en personeel aannam. Nu je met personeel werkt, loop je kans op een bezoek van de sociale inspectie. Waar mag je je aan verwachten en wat kan je dan best (niet) doen?
De ‘sociale inspectie’ is een overkoepelende term voor de verschillende diensten die controleren of je als werkgever de sociale zekerheidsreglementering naleeft. Sinds 1 juli 2017 hebben de inspectiediensten van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de Sociale Inspectie van de Federale Overheid Sociale Zekerheid hun krachten gebundeld om één dienst onder de RSZ te worden. Daarnaast kan je ook nog bezoek krijgen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg!
Concreet onderzoekt de sociale inspectie onder andere de volgende zaken:
Er zijn twee mogelijkheden: onaangekondigd of aangekondigd.
Een onaangekondigde inspectie is meestal niet diepgaand, maar dient eerder als een middel om werkgevers af te schrikken en misbruik te voorkomen. Sociaal inspecteurs mogen op ieder moment van de dag én van de nacht jouw onderneming controleren. Ook als je als zaakvoerder niet aanwezig bent. Hun bevoegdheid omvat elk lokaal, gebouw, stelplaats, werf, ... die tot jouw onderneming behoort. Jouw privéwoning mogen ze echter niet zomaar betreden. Dat mag enkel in uitzonderlijke gevallen of met jouw toestemming.
Er zijn natuurlijk ook inspecties die wel vooraf aangekondigd zijn per brief of e-mail. Deze soort inspecties zijn grondiger, maar het voordeel is dat je tijd krijgt om je voor te bereiden.
In theorie kan het zijn dat je er als zelfstandige nooit mee te maken krijgt. Die kans is echter klein. Het merendeel van ondernemers wordt vroeg of laat geconfronteerd met een bezoek van de sociale inspectie. Het kan dus geen kwaad om je hierop te voorzien.
Het is in België niet altijd evident om met alle regelgeving perfect in orde te zijn. Lees hier wat er kan gebeuren er als de sociale inspectie een inbreuk bij je vaststelt.
Nog meer tips over hoe je je kan voorbereiden op een sociale inspectie, lees verder.
Een gewaarschuwd man is er twee waard, maar weet je niet waar te beginnen? Download een gratis checklist om je op weg te helpen.