Personeelsbeleid

Vijf valkuilen bij de selectie van personeel

Geschreven door Tina Janssens | 21 februari 2019

De selectieprocedure voor de aanwerving van nieuw personeel is niet eenvoudig. Een goede selectie vereist voorbereiding, structuur en objectiviteit. Bovendien zijn er heel wat valkuilen die de keuze van een goede kandidaat nog moeilijker maken. We sommen deze typische fouten voor je op, samen met enkele tips om ze te voorkomen.

Wat zijn nu de valkuilen?

1. Te weinig voorbereiding en structuur

Een goede voorbereiding en structuur is een noodzakelijke basis voor een objectieve selectie van een kandidaat. Leg dus voordien vast wat jouw verwachtingen zijn van de kandidaat en naar welke competenties je op zoek bent. Zo heb je een vaste leidraad waarop je tijdens het hele proces kan terugvallen. Zorg ook voor een goede voorbereiding van het selectiegesprek. Door elk gesprek op dezelfde vragen te baseren, creëer je een vaste structuur en laat je je niet beïnvloeden door buikgevoel of externe factoren.

2. Te snel beslissen

Een groot gevaar is om te snel te willen beslissen en te veel op gevoel te willen afgaan. Zorg ervoor dat je pas na het gesprek een beslissing neemt en geef uzelf de tijd om alles te bekijken en overwegen. Zo blijf je objectief en weegt een eerste indruk niet te veel door.

3. Kandidaten vergelijken

Het is niet gemakkelijk, maar probeer om elke kandidaat individueel te beoordelen. Anders riskeer je een goede kandidaat te onderschatten omdat hij of zij net na een héél goede kandidaat kwam. Probeer dus om iedereen objectief in te schatten.

4. Een kloon zoeken van zichzelf

Veel ondernemers herkennen zichzelf in bepaalde kandidaten. Dit zorgt ervoor dat een sollicitant met dezelfde opleiding of talenten, een heel aantrekkelijke kandidaat gaat lijken. Toch is het belangrijk om iemand te vinden die aanvullend is en competenties bezit die nog niet in het bedrijf aanwezig zijn. Dit kan je voorkomen met een goede voorbereiding en door voordien vast te leggen naar welke competenties en welk profiel je op zoek bent. 

5. Te veel zelf aan het woord zijn

Veel werkgevers laten zich tijdens het gesprek verleiden om veel te praten en het bedrijf en hun visie te ‘verkopen’. Het gevaar is dat de sollicitant zo te weinig de kans krijgt om zelf aan het woord te zijn, terwijl zo’n gesprek net het ideaal moment is om iemand te leren kennen. Stel dus open vragen en luister naar de kandidaat.

Hoe vermijd je deze valkuilen?

De gouden tip om deze valkuilen te vermijden is om objectief te blijven. Door voldoende voorbereiding, evaluatie en het inschakelen van een derde partij, zorg je dat je objectief blijft in jouw keuze.

Betrek dus zeker de juiste mensen bij het selectieproces. Met twee maak je namelijk meer objectieve beslissingen dan alleen. Gaat de nieuwe werknemer in een team werken? Zorg er dan voor dat de mensen binnen het team de potentiële kandidaat ontmoeten. Zo blijf je onpartijdig en kunnen zowel jouw kandidaat als jouw team beoordelen of het klikt.

 

Wil je meer weten over het aanwerven van personeel?

Download dan het gratis e-book. Je leest er alles wat je moet weten: van de kost van een aanwerving, een functieprofiel en vacaturetekst schrijven, tot wettelijke documenten en verplichtingen.