Ik ben zelfstandige

Nieuwe aansprakelijkheidsregels: wat betekent dit concreet voor jou?

Geschreven door Aaron Götze | 12 december 2024

Vanaf 1 januari 2025 gelden er nieuwe regels rond aansprakelijkheid. Een goede verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, en voor zij die onder vennootschap werken eveneens een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, is daarbij onmisbaar.

Nieuwe wetgeving

Op 1 januari 2025 veranderen de spelregels rond de zogenaamde ‘buitencontractuele aansprakelijkheid’ ingrijpend. Concreet kunnen de hulppersonen van zelfstandigen en bedrijven (werknemers, onderaannemers, bestuurders, vrijwilligers…) vanaf 1 januari 2025 rechtstreeks aansprakelijk gesteld worden voor fouten tijdens de uitvoering van het contract via een buitencontractuele vordering. Gelukkig kan je jezelf én je medewerkers hiertegen beschermen.

 

Zelfstandige of werkgever

Als zelfstandige of werkgever zal het vanaf 1 januari 2025 nog belangrijker zijn om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) af te sluiten. Er bestaan verschillende types: BA uitbating, BA beroep, BA onderneming…  

De wetgeving rond burgerlijke aansprakelijkheid bepaalt dat wanneer mensen in of door jouw zaak schade lijden, jij daarvoor verantwoordelijk bent. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt kosten aan anderen die schade lijden in of door jouw zaak. Zowel jij als je personeelsleden zijn gedekt, mochten ze schade veroorzaken. 

Je bent niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar het is wel onmisbaar, want zelfs als jij helemaal niets fout doet kan er altijd iemand uitglijden en zich verwonden. Ongelukken gebeuren nu eenmaal. Met een aansprakelijkheidsverzekering zijn kosten gedekt en kan jij je focussen op je zaak.  

 

Belangrijk: bepaalde gereglementeerde beroepen zijn wel verplicht een ‘BA beroep’ af te sluiten. Denk maar aan accountants, advocaten, architecten en artsen. 

 


Bestuurder of zaakvoerder vennootschap

Als bestuurder of zaakvoerder van een vennootschap is het in het licht van de nieuwe wetgeving meer dan aangewezen om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (ook wel gekend als de verzekering ‘D&O – Directors & Officers’) af te sluiten. Die biedt dan bescherming in het geval van bestuursfouten en dekt ook het privévermogen van fysieke personen die een bestuursmandaat opnemen. Bij de bestuursfouten gaat het concreet om fouten die gemaakt zijn door bestuurders in het kader van hun mandaat.  


Wat kan Liantis voor jou doen?

Wil je zeker zijn dat jouw huidige verzekering volledig in lijn ligt met de nieuwe regelgeving rond aansprakelijkheid? Of wil je in het licht van de nieuwe wetgeving een extra clausule opnemen in een arbeidscontract of contract met leveranciers, onderaannemers of klanten? Regel het eenvoudig via dit formulier