Ik ben zelfstandige

Je werk-privébalans bewaren als zelfstandige, hoe doe je dat?

Geschreven door Sharon Vandenbossche | 08 oktober 2024

Voel je je continu gestresseerd? Zorgt je zaak ervoor dat je de slaap niet kan vatten? Dan is het evenwicht tussen je werk en vrije tijd zoek. Om dag in dag uit het beste van jezelf te geven, heb je ook ontspanning nodig.

Besef dat de meeste keuzes die je maakt niet definitief zijn

Daarom heeft het ook geen zin om eeuwig te twijfelen (lees: stressen) over de weg die je uitgaat. Blijkt jouw strategie niet te werken? Pas ze dan aan. 

Probeer telkens een reële inschatting te maken van hoeveel risico je werkelijk neemt. Hou het ergste scenario in gedachten en probeer jezelf te temperen met oplossingen. Of kies ervoor om een andere weg uit te gaan. In ieder geval, blijven schipperen zorgt voor onrustige nachten. Hak knopen door. 

TIP! Bots je altijd maar op dezelfde problemen en geraak je er niet alleen uit? Overweeg dan een individueel coachingtraject. Zo ga je in geen tijd en met verse moed opnieuw de juiste richting uit met je zaak.  

 

Realiseer je dat je werk nooit ‘af’ zal zijn

Ben je zo iemand die telkens lange uren klopt omdat je ‘nog één mail wil versturen’ of ‘nog heel even iets moet nakijken’? Dan weet je ook dat het nooit bij die ene mail blijft en je anderhalf uur later nog altijd aan de slag bent. 

Denk na over wat écht dringend is en wat niet. Dat is absoluut geen makkelijke oefening. Klaar voor de uitdaging? Stel een lijst op van alle prioriteiten en werk die de volgende dag af, zonder van je lijst af te wijken. Eens dat gelukt is (proficiat!), stel je een nieuwe lijst op met de eerstvolgende belangrijke zaken. 

Op die manier start je de volgende dag met een duidelijk plan. Zo heeft je hoofd wat rust, ook al heb je een heftige dag voor de boeg. Op termijn kan je naar een weekplanning toewerken. 

Leer weigeren

Dit is voor veel zelfstandigen een erg grote opgave. Als zelfstandige ben je je er natuurlijk van bewust dat je klanten jouw omzet bepalen. De realiteit is dat je maar 2 handen en 24 uur in een dag hebt. Om je klanten te bedienen met de kwaliteit die je voor ogen hebt, zal je af en toe een opdracht moeten weigeren of iemand in dienst nemen. 

TIP! Durf dat laatste zeker te overwegen. Twijfel je nog? Bespreek het tijdens een individueel coachingtraject. Voor de praktische kant kan je bij Liantis sociaal secretariaat terecht.   


Maak werk van duidelijke communicatie 

Als zelfstandige ondernemer wil je je klanten optimaal bedienen, en dan loop je het risico van altijd bereikbaar te willen zijn. En de communicatiemogelijkheden van sociale media maken het je ook niet makkelijk. Bepaal daarom voor jezelf wanneer je wel of niet bereikbaar wil zijn voor je klanten. Leg ook vast hoeveel tijd er kan zitten tussen een mail ontvangen en erop reageren. En het allerbelangrijkste: maak dit ook duidelijk voor je klanten. Zo weten alle partijen wat ze mogen verwachten, wat dan weer voor rust zorgt voor jou.  


Maak op zondag jouw weekplanning

Slaat op zondagavond de angst je spontaan om het hart wanneer je denkt aan de volgende werkweek? Overloop dan op zondag al even hoe je week er zal uitzien. Begin met de vaste afspraken in blokken in te lassen en zo verder de rest in te passen. 

Hoewel het niet ideaal is om tijdens je weekend bezig te zijn met je werk, is dit een uitzondering. Wanneer je al weet hoe je week zal verlopen geniet je des te meer van je zondag. Sunday blues? Geen sprake van! 


Wees actief!

De voordelen van sport en fysieke activiteit in het algemeen ken je wellicht wel. Iedereen weet intussen hoe belangrijk het is om te sporten. Toch moet het vaak als eerste plaatsmaken voor een andere afspraak. 

Probeer jezelf toch minstens een keer per week fysiek uit te dagen, ook wanneer je hoofd er absoluut niet naar staat. De opluchting en trots die je voelt wanneer je toch aan het sporten geweest bent (applaus!), is ook een fijne plus! 

Geen geboren atleet?

Ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie zorgen ervoor dat je even stilstaat bij jezelf en je lichaam. Het hoofddoel? Die stress van de hectische werkweek te laten varen. Je zal merken dat zelfs een halfuurtje yoga je helpt om tijdens de rest van de week eens zo productief te zijn. 

Plan minstens 1 werkvrije dag in

Vermijd dat je in een hopeloos stramien van enkel werken en slapen belandt door in blokken te plannen. Werktijd is om te werken en niets anders. Daartegenover staat natuurlijk dat vrije tijd ook echt voor vrienden, familie, sport, feesten en vakantie gereserveerd blijft. 

Ik hoor je denken: ‘Wat als er iets erg dringends gebeurt met mijn zaak wanneer ik aan tafel zit bij familie en vrienden?’. Geen ramp, maak terug de afweging: hoe dringend is het werkelijk? Kan je het van op een afstand oplossen? Anders pak je het morgen aan. 

Laat in ieder geval je nieuwe gewoontes niet zomaar varen omdat het een keer niet lukt. Dat betekent namelijk niet dat het systeem niet werkt. Het is, zoals met de meeste zaken, een kwestie van vallen en opstaan. 

Multitasken werkt inefficiëntie in de hand 

Niemand kan twee of meer taken tegelijk uitvoeren met dezelfde precisie en concentratie. 

Om te vermijden dat er fouten in je werk sluipen doe je best één taak per keer, met volle concentratie. Waarschijnlijk win je op die manier zelfs wat tijd, het verlaagt in ieder geval de stress die je ervaart. 

Ook je omgeving zal je dankbaar zijn, want stoppen met multitasken betekent ook dat je geen mails verstuurt aan tafel. 

Ben je het evenwicht kwijt?

Is je werk-privébalans uit evenwicht? Kijk dan of je meer kan doen in minder tijd door efficiënter te werken en zo je productiviteit te verhogen. Download hieronder de gratis toolkit en ga aan de slag! Of bespreek het met een van onze ondernemerscoaches. Niet zeker of een coachingtraject iets voor jou is? Vraag gerust – helemaal vrijblijvend – een verkennend gesprek aan: je bent van harte welkom