Ik ben zelfstandige

Belang van structuur tijdens thuiswerk

Geschreven door Florence Van Coillie | 25 oktober 2021

Sinds kort is thuiswerken de norm. Weken aan een stuk van thuis uit werken is heel wat anders dan af en toe een dagje telewerken. Het vraagt op zijn minst wat extra organisatie. Hoe zorg je ervoor dat je niet dag en nacht zit te werken, of dat je geen voeling verliest met je werk? Door structuur in je dagen te brengen! 

Structuur brengt mentale rust

Je hoort wel vaker dat kinderen structuur nodig hebben. Dat klopt, maar dat geldt ook voor volwassenen. Het feit dat je weet dat een aantal momenten in je dag vastliggen, zorgt voor rust. Er is zoveel variabel en onzeker in onze levens, dat we op zoek gaan naar die zekere momenten. We creëren ze dan ook vaak zelf, zoals vaste tijdstippen om te eten of in bed te kruipen. 

Door de dag heen hebben we meestal een hele to-dolijst in ons hoofd. Van welk gerecht je vanavond op tafel tovert tot die ene mail die je nog moet sturen. Routines en gewoontes maken plaats vrij in ons hoofd. Vastgelegde momenten in een dag zorgen voor een item minder om te onthouden en af te vinken van je (mentale) lijstje. 

Grosso modo heeft een dagelijkse routine twee grote voordelen: 

  1. je werk-privébalans in evenwicht 
  2. en je productiviteit op peil houden 

 

Behoud een gezonde werk-privébalans 

Hoezo werk-privébalans hoor ik je denken? Ja, toch wel! Je thuiswerkdag is meestal een welgekomen afwisseling van het pendelen richting kantoor. Maar nu de wereld op zijn kop staat en thuiswerk even de regel is, moet je ook een nieuwe dagindeling voor jezelf afbakenen. 

De grenzen van je werktijd vervagen al snel als je de hele tijd thuis zit. Las dus specifieke blokken in voor vrije en werktijd. Beantwoord dan ook niet stiekem mails via je telefoon en ga niet sneller weer aan het werk dan je had voorgesteld. Het is belangrijk dat je voldoende pauzeert en tijd met vrienden en familie doorbrengt. En laat net dat nu een uitdaging zijn als je elkaar op afstand moet houden. Het vraagt iets meer moeite of een andere aanpak, maar probeer regelmatig op een veilige manier contact te houden, bijvoorbeeld via een videocall. 

 

Productiviteit op peil houden 

Als je wekenlang zoveel mogelijk moet binnen blijven, kan er wat lusteloosheid optreden. Je kan uren aan een stuk door tokkelen op je laptop, maar uiteindelijk lever je niet het beste resultaat af. Het is daarom ook belangrijk dat je voldoende pauzes inlast tijdens je werkuren en regelmatig afstemt met je collega’s. Zo verlies je geen voeling met je werk en is je huidige wereld wat minder klein. 

Met een fris hoofd kan je meer. Als je in afzondering bent, is het niet evident, maar juist nog belangrijker om te blijven bewegen. Met enkele simpele oefeningen die je in je thuiskantoor of in de leefruimte kan doen, zorg je ervoor dat je opgeladen opnieuw kan beginnen.

Tips

  • Doe alsof. Daarmee bedoelen we: ook al ga je nergens heen, gedraag je alsof je dat wel doet. Blijf dus niet de hele dag in je pyjama of in bed werken. 
  • Richt in de mate van het mogelijke een kantoor of werkruimte in. Het liefst is die afgesloten van de ontspanningsruimtes in je woning. Gaat dat niet? Probeer dan aan je huisgenoten duidelijk te maken dat de eettafel bijvoorbeeld vanaf half tien jouw werkplek is. 
  • Werk vroeg(er). Voor heel wat mensen geldt dat de ochtend de productiefste uren van de dag omvat. Maak gebruik van de situatie om wat vroeger te beginnen.  
  • Bots je op een probleem of een muur? Bel dan eens met je collega’s in plaats van op je eentje thuis te tobben. 
  • Experimenteer met je dagindeling. Merk je dat vroeger opstaan echt niets voor jou is? Of heb je pas echt de nodige rust wanneer je kindjes in bed liggen? Schuif dan eens met wat blokken in je planning. 
  • Houd voor jezelf bij welke taken je wil afhebben en wat je effectief afkrijgt. Een item van je lijst afvinken geeft altijd voldoening!