Peter Vanwonterghem (58) richtte midden in de eerste coronalockdown zijn bedrijf 50pluz op en biedt gedreven en gemotiveerde vijftigplussers op maat gemaakte coachingstrajecten aan. Die individuele begeleiding moet hen helpen om een plekje te veroveren op de arbeidsmarkt. Na een auto-ongeluk ervoer Peter namelijk zelf dat je als vijftigplusser moeilijk kan opboksen tegen jongere kandidaten tijdens selectieprocedures: “Met 50pluz willen we dit sociaal-economisch vraagstuk tackelen en zorgen voor meer inclusiviteit op de werkvloer.”
Peter richtte 50pluz op na twee jaar intensief marktonderzoek in binnen- en buitenland.
“Tijdens mijn research kwam ik onder andere via het online platform LinkedIn al snel in contact met zelfstandige coaches met verschillende specialisaties, zoals loopbaancoaches. Op een losse, informele manier bespraken we de problematiek en zo ontstond er langzaamaan een groep van ervaren coaches die gemotiveerde vijftigplussers wilden helpen bij hun zoektocht naar een job. Die zelfstandige coaches engageerden zich vrijwillig bij onze eerste projecten. Werkzoekende vijftigplussers vonden we vooral in overleg met de VDAB of via mond-tot-mondreclame. Wanneer de nood aan een eerste vaste medewerker zich opdrong, was het een logische stap om te kiezen voor een coach die zich al maandenlang vrijwillig voor ons bedrijf had ingezet. Een echte selectieprocedure kwam er dus niet aan te pas.”
De zoektocht naar een eerste vaste medewerker bij 50pluz verliep dus vlot.
“Toen we in de poule van zelfstandigen onze enthousiaste kandidate gevonden hadden, lieten we haar ook zelf een eerste voorstel doen over het gewenste loon en andere extralegale voordelen”, vertelt Peter. “Nadien stuurde ik het voorstel door naar onze klantenadviseur bij Liantis. Het is dankzij de waardevolle feedback van Liantis over het voorstel, dat we wisten we dat we onze eerste vaste medewerker een fair voorstel deden.”
Door een samenloop van omstandigheden werd het vaste contract van de medewerkster na enkele maanden in onderling overleg stopgezet.
Peter: “Onze medewerkster had het werken in dienstverband onderschat, kwam terecht in een structureel geheel en miste de vrijheid van een zelfstandig statuut. Mede door gezondheidsklachten zocht ze naar een manier van werken die beter paste bij haar persoonlijke situatie. We practice what we preach, en zochten dus samen naar een op maat gemaakte oplossing, waar we ons beiden goed in konden vinden. Onze eerste vaste medewerkster is nu dus opnieuw op zelfstandige basis bij ons aan de slag.”
De nood aan een vaste medewerker die kan zorgen voor de juiste wisselwerking tussen het bedrijf en de zelfstandige coaches, is er wel nog steeds. “Solliciteren kan dus nog altijd”, lacht Peter.
Breidt je zaak uit en wil je een eerste medewerker aanwerven? Zorg dan dat je zeker een goede partner aan je zijde hebt, raadt Peter aan.
“Je bent namelijk nooit helemaal vertrouwd met de spelregels van de wetgeving, en dan moet je kunnen vertrouwen op je partners, Liantis in mijn geval”, zegt hij.
Zo is persoonlijk contact voor Peter een doorslaggevende factor geweest om te beslissen om met Liantis in zee te gaan. “Voor mij, als vijftigplusser misschien nog meer dan voor jongeren, blijft persoonlijk contact uitermate belangrijk. Ik wil graag recht in de ogen kunnen kijken van de persoon die tegenover me zit. Er moet een goede klik zijn, en die had ik onmiddellijk met Liantis.”