Stel dat enkel de activiteiten van je klant wijzigen. Dan hoeven de hoedanigheden en vestigingseenheid niet stopgezet te worden in de KBO. Via het ondernemingsloket breng je de wijziging in orde. Oefent de ondernemer dezelfde activiteiten op dezelfde vestigingseenheid uit, dan hoeft het loket niets aan te passen in de KBO.
Je klant heeft de boeken neergelegd. Een curator is ondertussen door de rechtbank toegewezen voor de afhandeling van de lopende zaken. In de Kruispuntbank van Ondernemingen staat de ondernemer vermeld met de status “opening faillissement” zolang de faillissementsprocedure niet volledig afgehandeld is. Toch besluit hij niet te wachten tot het vonnis voor de sluiting van het faillissement en klopt hij bij jou aan om opnieuw op te starten.
Voor een eenmanszaak betekent dit dat hetzelfde ondernemingsnummer behouden blijft, aangezien dit gekoppeld is aan het rijksregisternummer. Het ondernemingsloket kan eventueel bijkomende activiteiten opnemen, vestigingseenheden toevoegen, …
Wanneer het gaat om een compleet nieuwe activiteit(en), en er dus geen verwarring is met de vroegere activiteiten van de onderneming, dan kan dit – op verantwoordelijkheid van de klant zelf- beschouwd worden als een zogenaamde “fresh start” op voorwaarde dat er geen beroepsverbod bestaat. In dit geval is er geen toestemming nodig van de curator. De inschrijvingskosten zijn voor de ondernemer.
Wanneer de ondernemer echter een doorstart wil maken, met andere woorden, de ondernemer wil in dit geval dezelfde activiteiten uitoefenen als vroeger, dan wordt dit niet beschouwd als een “fresh start”. In dit geval is er wel een toestemming van de curator nodig. Ook de inschrijvingskosten zijn dan ten laste van de curator.
Er kan in dit geval wel een probleem opduiken bij de btw en de btw-regeling. Het faillissement wordt afgehandeld met behoud van het “btw-nummer” en de recuperatie van eventuele tegoeden. Anderzijds zou de klant nieuwe activiteiten uitoefenen onder ditzelfde nummer, wat voor verwarring kan zorgen.
Stel dat enkel de activiteiten van je klant wijzigen. Dan hoeven de hoedanigheden en vestigingseenheid niet stopgezet te worden in de KBO. Via het ondernemingsloket breng je de wijziging in orde. Oefent de ondernemer dezelfde activiteiten op dezelfde vestigingseenheid uit, dan hoeft het loket niets aan te passen in de KBO.
Daarnaast moet de overheid (btw) op de hoogte zijn van de nieuwe activiteit of van de doorstart. Dit kan niet via een formulier 604A ('Aanvraag tot identificatie voor btw-doeleinden bij aanvang van een activiteit').
Als de btw op de hoogte is van de doorstart, dan past de btw het belastingregime van faling aan naar een ander regime zoals maandelijkse of trimestriële aangiften. De curator zelf blijft de verzamelaangiften voor de afhandeling van het faillissement indienen, terwijl de ondernemer zelf periodieke aangiften indient tijdens dezelfde periode.
De ondernemer maakt dus best niet opnieuw schulden met zijn nieuwe activiteit.
Wie in Vlaanderen woont en in de problemen zit met zijn onderneming of de boeken wil neerleggen, kan aankloppen bij DYZO. DYZO begeleidt kosteloos ondernemers die dreigen failliet te gaan. Ze bieden ook antwoorden op juridische vragen omtrent de faillissementsprocedure.
Wil je klant uitvissen waar het misloopt? Onder leiding van de ondernemerscoaches van Liantis talent services, wordt het businessplan onder de loep gelegd én focussen op de obstakels die de ondernemer ervaart. Zo kan hij zijn troeven voor de toekomst verder versterken en valkuilen bij een nieuw project proberen te vermijden.
Als iemand dus opnieuw een zelfstandige activiteit wil opnemen, al dan niet met dezelfde activiteiten, dan neem je best steeds contact op met de curator om dit te melden. De insolventiewet bepaalt immers dat de ondernemer niet mag belemmerd worden om zijn zelfstandige activiteiten te blijven uitoefenen. Om de doorstart vlot te laten verlopen, is het nuttig om alle betrokken diensten op de hoogte te brengen.