Of een kinderdagverblijf zich via een ondernemingsloket moet inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), is vaak onduidelijk. Alles hangt namelijk af van de rechtsvorm van het kinderdagverblijf. In dit artikel bekijken we welke regels van toepassing zijn voor de verschillende soorten rechtsvormen.
Vooraleer we weten of een kinderdagverblijf zich via een ondernemingsloket moet inschrijven in de KBO, is het belangrijk te weten onder welke rechtsvorm het kinderdagverblijf wordt uitgebaat. Zo is een kinderdagverblijf verplicht om zich via een ondernemingsloket in te schrijven in de KBO als dit wordt uitgebaat via:
Indien het een rechtsvorm is zonder rechtspersoonlijkheid, dan heerst er vaak wat verwarring.
Zowel een maatschap als een feitelijke vereniging zijn samenwerkingen tussen verschillende personen om samen een bepaalde activiteit uit te oefenen. Hét grootste verschil zit in de vraag wat er met de winst van het kinderdagverblijf gebeurt.
Als het kinderdagverblijf van je klant wordt uitgebaat via één van de rechtsvormen die door het ondernemingsloket moet worden ingeschreven in de KBO, dan doen de collega’s van het ondernemingsloket het nodige. Zij maken een ondernemingsnummer aan, voegen één of meerdere vestigingseenheden toe etc.
Indien het kinderdagverblijf wordt uitgebaat via een feitelijke vereniging, dan wordt zij niet via een ondernemingsloket ingeschreven in de KBO. In dat geval is het agentschap Opgroeien de initiator. Niet enkel om een ondernemingsnummer aan te maken, maar ook in geval van latere wijzigingen binnen de feitelijke vereniging.
Meer informatie vind je op de website van Kind en Gezin.
Wens je het kinderdagverblijf van je klant in te schrijven in de KBO via een ondernemingsloket? Of heb je nog vragen? Neem dan zeker contact op met het Liantis ondernemingsloket.