Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Hoe word je freelancer?

Droom jij er ook van om jouw eigen baas te worden? Ben je consultant, copywriter, fotograaf, programmeur, journalist, vertaler, manager…? Dan kun je freelance opdrachten uitvoeren! Hoe begin je hier nu eigenlijk aan? 

word freelancer

 

Moet je zelfstandig worden om als freelancer te kunnen werken?

Als freelancer kan je op 2 manieren starten:

Je kan dit eenvoudigweg via het ondernemingsloket doen.

  • Je werkt in loondienst’payrolling’ genaamd:
    • Net zoals zelfstandige freelancers ga je zelf op zoek naar freelance werk, maar voor je aan de slag gaat, klop je aan bij een tussenpersoon. Gedurende jouw freelance opdracht treed je dan in dienst van deze tussenpersoon en krijg je een loon als werknemer. Voor deze dienstverlening sta je dan een commissie af aan deze tussenpersoon.

 

Plan op voorhand en wees realistisch

Denk op voorhand goed na over je plannen en ga na welke concrete stappen je zal moeten zetten. Je wordt immers een volwaardige ondernemer! Hou daarbij steeds de haalbaarheid van jouw project voor ogen!

Wil je jouw voorbereiding niet alleen aanpakken en heb je nood aan een klankbord?

  • Een goede boekhouder kan je hierbij helpen.
  • Ga langs bij UNIZO en volg het traject Go4Business. Adviseurs begeleiden je stap voor stap bij het opstellen van een businessplan en een financieel plan. Zo kom je alles te weten over het ondernemerschap en over de haalbaarheid van jouw idee.

 

Wat zijn de voordelen voor de opdrachtgever?

Voor een opdrachtgever is een freelancer iemand die op vrijwillige en zelfstandige basis opdrachten uitvoert en dit vaak tegen een vooraf afgesproken dag- of uurprijs. Dit heeft 2 voordelen:

  • De opdrachtgever haalt kennis en expertise in huis waarover hij/zij zelf niet beschikt en dat op een relatief goedkope manier. Iemand aanwerven als personeelslid, kost de opdrachtgever immers veel meer.
  • Freelancers genieten ook een grotere beschikbaarheid en zijn erg flexibel inzetbaar, zowel in tijd als in opdrachten. 

Opdrachtgevers moeten hierbij wel opletten voor schijnzelfstandigheid.

 

Freelance zoekt opdracht

De uitdaging als freelancer is om voldoende opdrachten binnen te halen. Je kan misschien rekenen op een aantal vaste klanten, maar daarnaast moet je waarschijnlijk ook andere opdrachten zoeken. Hiervoor bestaan er een aantal platformen waar je jouw diensten kan aanbrengen en waar potentiële opdrachtgevers freelancers kunnen zoeken:

Vergeet ook niet om jouw diensten te promoten via een eigen website, je sociale media en blogs. Er bestaan hiervoor heel wat eenvoudige tools die jou hierbij kunnen helpen.

Voor je de stap zet, kan het nooit kwaad om nog even de voordelen en valkuilen van een freelancerbestaan te lezen. De tips in het artikel over hoe je een vliegende start kan maken, zijn ook altijd handig!

 

Vul de starters gps in en start je route

Nicolas Maes
Door Nicolas Maes
22 januari 2016

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.