Welzijn op het werk

Veel ondernemers geconfronteerd met stress en vermoeidheid

Geschreven door Martijn Vanhinsberg | 09 augustus 2024

Stress, vermoeidheid of slapeloosheid. Ontzettend veel ondernemers en werkgevers kampen ermee, zo blijkt uit een bevraging die we deden bij 1.217 zelfstandigen. 48,1% heeft regelmatig tot altijd last van stress, 49,5% van vermoeidheid. Gelukkig sta je er niet alleen voor. We ontwikkelden nieuwe dienstverlening om je bij te staan als het allemaal wat teveel wordt.

Harde realiteit

In samenwerking met onderzoeksbureau iVOX bevroegen we 1.217 ondernemers over hun mentaal welzijn. 49,5% heeft regelmatig tot altijd last van vermoeidheid en 36,6% heeft vaak het gevoel dat het allemaal wat te veel is. Maar daar stopt het niet. Nog enkele opvallende vaststellingen uit de bevraging:

  • 38,7% maakt zich dagelijks zorgen over de toekomst van het bedrijf
  • 43,8% ligt letterlijk wakker van de stijgende kosten van het bedrijf
  • 24,3% is bang om tegen een burn-out aan te lopen

“Die cijfers lijken de laatste jaren, sinds de coronacrisis, helemaal niet af te nemen en blijven dus zéér hoog”, licht expert zelfstandig ondernemen Karel Van den Eynde van Liantis toe. “We hadden gedacht dat die piek ging afzwakken, maar niks is minder waar. Dat één op de vier ondernemers stelt bang te zijn om tegen een burn-out aan te lopen is problematisch en zegt veel over de druk die op hun schouders rust. Net omdat de onderneming voor een zelfstandige ook zijn inkomen vormt, is het belangrijk in te zetten op preventie, zodat uitval vermeden wordt. Roep dus zeker tijdig hulp in als je voelt dat het allemaal wat teveel wordt.”

Maar hoe komt het nu precies dat ondernemers zoveel druk en psychosociale problemen ervaren? “We zien enkele elementen die terugkomen in de bevraging: de hoge belastingdruk, het teveel aan werk, de voortdurende druk van klanten én de moeilijkheden om te voldoen aan formaliteiten, opgelegd door de overheid.”

 

Dienstverlening

De voorbije jaren waren er enkele proefprojecten die door de overheid werden gesteund, zoals het project Samen Sterker Ondernemen van UNIZO en Liantis. Daarin werd onderzoek gedaan naar manieren om het mentaal welzijn van ondernemers te ondersteunen en stress te vermijden. Op basis van de beleidsaanbevelingen vanuit deze projecten kende minister van Zelfstandigen Clarinval vanaf dit jaar aan de sociale verzekeringsfondsen zoals Liantis een bijkomende opdracht toe. Zij zijn voortaan voor de bij hen aangesloten zelfstandige ondernemers ook op het vlak van mentaal welzijn het eerste aanspreekpunt.

“Onze eerstelijnsmedewerkers die dagelijks in contact komen met jou en vele andere ondernemers, zijn ondertussen getraind op het detecteren en screenen van mentale problemen. Zo kunnen ze meteen doorverwijzen naar aangepaste hulp of ondersteuning. Zo kunnen we jou als ondernemer in contact brengen met Liantis-psychologen of -ondernemerscoaches als dat nodig is. Zij kunnen je direct ondersteunen, zowel digitaal als fysiek. We bieden individuele sessies aan maar ook groepssessies die bijvoorbeeld werken rond tijdsdruk en stress en waarin je ervaringen kan uitwisselen met anderen. Kortom: we willen verder gaan dan onze wettelijke taken en écht een houvast zijn voor jou als ondernemer. Als het goed gaat, maar zeker ook als het eens minder gaat”, besluit Karel Van den Eynde.