Zowel de overheid als verschillende gezondheidsinstanties moedigen griepvaccins aan. Vaccinatie is dan ook een belangrijk wapen in de jaarlijkse strijd tegen de winterse griepepidemie. De griepprik verlaagt aanzienlijk het risico om besmet te raken. En wie toch ziek wordt, herstelt sneller dan wie de prik niet kreeg en loopt bovendien minder risico op complicaties. Dat almaar meer bedrijven kiezen voor een collectieve vaccinatie bij hun personeel, hoeft dus niet te verbazen.
Wat zit er in het griepvaccin?
De inspuiting bevat een kleine hoeveelheid van het virus. Je lichaam komt zo in aanraking met de griep en start daarop met de aanmaak van antilichamen die het virus bestrijden. Zo bouw je weerstand op voor het geval dat je lichaam een echte griepaanval te verduren krijgt. Geen nood, van het vaccin word je niet ziek en de bijwerkingen zijn meestal beperkt. Hooguit ondervind je wat irritatie ter hoogte van de plaats waar je werd geprikt, met mogelijk een stijve arm als gevolg.
Hoe wordt het vaccin ontwikkeld?
Het griepvirus is een ijverig beestje. Het kent veel varianten en is continu in verandering. Daarom wordt het vaccin elk jaar opnieuw bekeken. Wetenschappers proberen op voorhand in te schatten welke griepvarianten actief zullen zijn. De vaccins voor die varianten worden geselecteerd en samen in één vaccin gestopt. Dat wordt de griepprik van het aankomende griepseizoen.
Voor wie is de griepprik aanbevolen?
Elk jaar wordt een lijst opgesteld met risicogroepen. Daartoe behoren onder andere zwangere vrouwen, 65-plussers en chronisch zieken zoals diabetespatiënten. Deze groepen lopen immers een hoger risico op complicaties indien ze de griep krijgen. Ook aan personen die onder één dak wonen met deze risicogroepen, wordt aangeraden zich te laten vaccineren. Een tweede belangrijke doelgroep zijn mensen die in de gezondheidssector actief zijn. Zij komen immers continu in aanraking met patiënten die doorgaans al verzwakt zijn of tot een risicogroep behoren.
Wat met de griepprik op het werk?
Gezien de kwalijke gevolgen van griep, kan een griepprik ook interessant zijn voor wie niet tot de officiële risicogroepen behoort. Veel bedrijven bieden dan ook vaccinatie op het werk aan. De kosten van vaccinatie liggen dan ook veel lager dan de kosten die eventueel ziekteverzuim met zich meebrengt.
Wanneer is het ideale inentingsmoment?
Griep slaat het hardst toe in de wintermaanden, maar kan zelfs tot april opduiken. Doorgaans wordt de griepprik in de herfst gezet, maar het kan ook later. Zolang de griep nog niet heeft gepiekt, blijft vaccinatie nuttig.
Hoe effectief is het griepvaccin?
Dat de griepprik niet door iedereen even enthousiast wordt onthaald, komt waarschijnlijk voort uit het feit dat de vaccinatie je niet voor de volle 100% beschermt. Wanneer je bijvoorbeeld te laat werd ingeënt – de prik heeft 2 weken nodig om te werken – of als het nieuw ontwikkelde vaccin toch niet de juiste combinatie bevat, kan het voorvallen dat je toch aangestoken raakt door een andere variant van het griepvirus. Zit de samenstelling echter goed, dan kan het vaccin tot 60% beschermen. Beter het zekere voor het onzekere nemen, is dus de boodschap!
Wanneer bestel ik het best griepvaccins?
Het lijkt voorbarig om in de zomermaanden al over het griepvaccin na te denken. Niets is minder waar. Omdat het griepvirus elk jaar kleine veranderingen ondergaat, komt er ook jaarlijks een aangepast griepvaccin op de markt. De ontwikkeling daarvan is echter zeer arbeidsintensief en farmaceutische bedrijven waken erover dat er geen onder- of overaanbod ontstaat op de markt. Voor de zekerheid plaats je de bestelling voor een collectieve inenting dus het best al in de zomer.