Personeelsbeleid

Welke vormen van progressief werken zijn er?

Geschreven door Annelien Decan | 30 juli 2024

Progressieve tewerkstelling geeft arbeidsongeschikte medewerkers de kans om hun werk gedeeltelijk te hervatten en te wennen aan hun gewone arbeidsritme wanneer zij nog herstellende zijn. Het is een manier om medewerkers na langdurige ziekte of afwezigheid opnieuw te integreren in je bedrijf. Bieke Claesen, manager medisch toezicht bij Liantis externe dienst voor preventie en bescherming, legt uit welke vormen van progressief werken er zijn en waar werkgever en werknemer moeten op letten. 

Drempel verlagen

Ook wie nog niet 100% genezen is na een (langdurige) ziekte of afwezigheid kan dankzij het systeem van progressieve tewerkstelling terug aan de slag gaan. Op eigen tempo, in samenspraak met de werkgever en de arbeidsarts, en na goedkeuring van de mutualiteit. Progressief werken vormt zo een belangrijk instrument waarmee mensen die een drempel ervaren om terug naar het werk te komen, opnieuw voeling krijgen met de werkvloer en het werkritme.  

 

Aangepast regime

Een eerste vorm van progressieve tewerkstelling bestaat erin dat de werknemer het aantal dagen of dagdelen dat hij of zij opnieuw aan de slag gaat stelselmatig, opbouwt. Zo kan je medewerker na een langdurige afwezigheid de eerste veertien dagen van de progressieve tewerkstelling één dag per week komen werken, om daarna op te bouwen naar twee dagen in de week, enzovoort. 

 

Aangepaste job

Progressieve tewerkstelling kan ook betekenen dat je werknemer in een eerste fase een aangepaste job krijgt toegewezen. Dat gebeurt in samenspraak met de arbeidsarts die samen met de werkgever en werknemer zal bekijken wat de mogelijkheden zijn. Een combinatie van een aangepast werkritme en een aangepaste job is een derde vorm van progressief werken. 

 

Elke situatie is anders

Het spreekt voor zich dat het voor sommige werkposten heel moeilijk kan zijn om iemand progressief te laten hervatten, terwijl het bij andere posten met een kleine moeite wel mogelijk is. Er bestaat dan ook niet zoiets als een gouden formule die voor elk bedrijf gebruikt kan worden. Elke werksituatie is anders en ook bij één en dezelfde werkgever kunnen er verschillende contexten zijn, afhankelijk van het soort job dat iemand uitoefent.  

Een geslaagde progressieve tewerkstelling is dan ook enkel mogelijk als er een nauwe samenwerking is tussen alle partijen. Als externe dienst voor preventie en bescherming kan Liantis hierin een faciliterende rol spelen.