Personeelsbeleid

Welke impact heeft een nieuw regeerakkoord op jou als werkgever?

Geschreven door Aaron Götze | 14 januari 2025

Wie dacht dat we meteen na de verkiezingen ook een regering zouden hebben, komt bedrogen uit. Zes maanden na de stembusgang is er nog steeds geen witte rook. De puzzel van de regeringsvorming is ingewikkelder dan initieel gedacht. Aan onderhandelingen geen gebrek, maar de programma’s van de vijf betrokken partijen lijken maar moeilijk te verenigen. Toch blikken we al even vooruit op de mogelijke impact van een nieuw regeerakkoord op werkgevers en de hr-omgeving in het algemeen. 

Belangrijke elementen voor werkgevers 

Hoewel het regeerakkoord nog niet definitief afgeklopt is, zijn er wel enkele belangrijke elementen voor werkgevers om in de gaten te houden. We zetten zeven zaken op een rijtje.  

1. Geen eeuwige werkloosheidsuitkeringen meer 

Er zijn plannen om de werkloosheidsreglementering aan te passen. Hierdoor kunnen werknemers die zonder job vallen en recht hebben op een werkloosheidsuitkering, die niet ongebreideld in de tijd blijven genieten. Men denkt eraan om dat maar twee jaar toe te laten, en dat is toch een serieuze verandering.  

2. Werken moet lonen 

De partijen spreken nu al de duidelijke ambitie uit om de kloof tussen werken en niet-werken (financieel) groter te maken. Werken moet lonen. En dat betekent ook dat werklozen en mensen met een leefloon gestimuleerd zullen worden om te gaan werken.  

3. Langdurig zieken activeren 

Men wil de mensen die langdurig ziek zijn, terug aan het werk krijgen. Daarbij worden niet alleen werknemers betrokken, maar ook werkgevers en dokters zullen hier hun duit in het zakje moeten doen.  

4. Grote vermogens meer belasten 

Er zijn voorstellen om grote vermogens extra te belasten, volgens het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Hierover bestaat wel nog veel discussie binnen de partijen.  

5. Verdwijnt de Federal Learning Account (FLA)?  

Even terug naar eind 2022. Als gevolg van de arbeidsdeal werd toen vastgelegd dat werknemers recht hebben op een individueel opleidingstraject en organisaties met minstens twintig werknemers jaarlijks een opleidingsplanmoeten opmaken. De overheid wilde met de Federal Learning Account een bijkomende verplichting voor werkgevers invoeren: een digitale tool waarin je opleidingen van je werknemers beheert.  

In de huidige supernota staat dat de Federal Learning Account (FLA) afgeschaft moet worden. “Toch mogen we niet te snel victorie kraaien”, aldus onze expert Matthias Debruyckere. “We moeten niet denken dat we plots niks meer zullen moeten doen als werkgevers op het gebied van het registreren van opleidingen. Er zal iets in de plaats komen, maar dat moet dan wel administratief veel minder belastend zijn voor werkgevers.” 

6. Geen ziekteverlof zonder doktersattest? 

Werknemers kunnen vandaag tot drie keer per jaar één dag ziek zijn zonder doktersattest. In de supernota staat voorlopig dat werkgevers de mogelijkheid zouden krijgen om daarvan af te wijken. Het ziekteverlof zonder doktersattest is een gevoelig onderwerp in bepaalde sectoren, en zou nu wel eens kunnen verdwijnen.  

7. Komt de carensdag terug? 

Er wordt overwogen om de carensdag opnieuw in te voeren, de eerste onbetaalde dag in een ziekteperiode van minder dan veertien dagen. Eerder was die carensdag afgeschaft door de wet op het eenheidsstatuut, maar nu zou men die opnieuw willen introduceren.  

 

Van regeerakkoord tot wetgeving: hoelang duurt dat? 

Wanneer alle partijen tot een akkoord zijn gekomen, dan kan alles in wetgeving gegoten worden. En dat zal wellicht toch enkele maanden duren. Maar dat het snel moet gaan, is inmiddels duidelijk. Niet alleen oogt de toekomst vrij onzeker, ook Europa zet België onder druk om snel te hervormen. Koffiedik kijken dus!