Personeelsbeleid

Wat is een marktconform loon voor mijn sector?

Geschreven door Annelien Decan | 03 januari 2024

Hoeveel moet je je medewerker betalen om marktconform te zijn? En wat kan je nog in een hedendaags loonpakket opnemen om te scoren in deze war for talent? We vroegen het aan hr-consultant Marie-Paule Bibaer. “Een marktconform salaris komt overeen met het loon in dezelfde sector en voor dezelfde functie bij andere bedrijven”, zegt Marie-Paule. 

Hoe kunnen kmo’s hun lonen aftoetsen aan de markt? 

Zeker in kleine bedrijven bestaat de kans dat je intern niet over nauwkeurig uitgewerkte salarisschalen beschikt. De cao voor jouw sector biedt een eerste houvast. Daarnaast kan je vergelijken of benchmarken met vergelijkbare functies in je regio en bedrijfstak. Zo krijg je een goede indicatie van het salaris dat een sollicitant verwacht. 

Marie-Paule: “Er zijn verschillende manieren om de marktconformiteit van lonen te bepalen. Je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van loononderzoekbureaus. Deze bureaus verzamelen gegevens over de lonen die in verschillende sectoren en functies worden betaald. 

Een andere manier om de marktconformiteit van lonen te bepalen, is door te kijken naar de lonen die andere bedrijven in dezelfde sector betalen. Dit kan door vacatures te vergelijken of door contact op te nemen met andere werkgevers.”

 

Wat zit er in een loonpakket?  

Basisloon 

Het basisloon is gelijk aan het brutoloon vóór de aftrek van fiscale en sociale inhoudingen. Dat is het vaste loon dat een medewerker ontvangt.  

Variabel loon

Het variabel loon is afhankelijk van de prestaties van de werknemer, zoals bonussen of provisies. 

Extralegale voordelen 

Dat zijn voordelen die bovenop het basisloon worden betaald, zoals maaltijdcheques, groepsverzekeringen of bedrijfswagens. 

Ontwikkeling en opleiding 

De mogelijkheden die een medewerker krijgt om zich verder te ontwikkelen, horen ook bij het loonpakket. 

Werk-privébalans

De flexibiliteit die een medewerker krijgt op vlak van werktijden en vakantie is ook onderdeel van het loonpakket.  

Wil je nog meer weten over de loonkost van je medewerkers? Dan geven we hier meer uitleg hier.

Kan je als kmo opboksen tegen de grotere bedrijven? 

Marie-Paule: “Grote bedrijven hebben nu eenmaal meer financiële middelen, dus het is niet eenvoudig om tegen hen op te boksen. Maar kmo’s kunnen zich wel onderscheiden door op andere dingen te focussen. Denk maar aan een goede work-life balance, een open cultuur en mogelijkheden voor ontwikkeling.” 

Hoe vaak moeten kmo’s de lonen herbekijken?

Is de markt stabiel, dan is het voldoende om de lonen om de drie tot vijf jaar te herbekijken. Maar als er zich veranderingen voordoen in de markt of in bepaalde functies binnen je bedrijf, dan is het raadzaam om ze wat vaker onder te loep te nemen.