In nieuwsberichten over economie en tewerkstelling komt de flexi-job bijna dagelijks aan bod. Oorspronkelijk voorbehouden voor de horeca, is het systeem van de flexi-job intussen al verschillende keren uitgebreid naar andere sectoren. Een goed begrip van wat de flexi-job precies is en wie in aanmerking komt voor dit systeem van tijdelijke tewerkstelling is dan ook relevanter dan ooit. Aurora Sejdo, klantenadviseur payroll services bij Liantis, geeft in deze aflevering een antwoord op die vragen.
Het flexi-jobstatuut werd in 2015 in het leven geroepen om werkgevers in de horeca in staat te stellen om flexibel extra medewerkers in te zetten op drukke momenten. In 2018 en begin 2024 werd het systeem uitgebreid naar de retail en enkele andere dienstgerichte sectoren. De voorwaarden en formaliteiten zijn ook al een paar keer gewijzigd.
Zowel voor werkgevers als voor de flexi-jobber zelf is het een voordelige regeling. Als werkgever betaal je enkel een werkgeversbijdrage van 28% boven op het loon van de werknemer met een flexi-job. Voor de werknemers is het flexiloon vrij van RSZ en van belastingen.
Zowel mensen die nog actief zijn op de arbeidsmarkt als gepensioneerden komen in aanmerking voor een flexi-job. Werknemers moeten in het derde kwartaal voor ze de flexi-job uitoefenen, minstens vier vijfden hebben gewerkt.
Op 1 januari 2024 zijn de voorwaarden verstrengd voor werknemers die overstappen van een voltijdse naar een 4/5de-tewerkstelling. Voor hen geldt een wachttermijn van twee kwartalen voor ze terug als flexi kunnen werken.
Ook gepensioneerden kunnen voordelig bijklussen onder het flexi-jobstatuut.
Er werd nog een andere beperking ingevoerd op 1 januari 2024. Sinds begin dit jaar mogen flexi-jobbers maximaal 12.000 euro per jaar bijverdienen. Gaan ze daar toch over, dan verdwijnt het (fiscale) voordeel en wordt er wel RSZ en bedrijfsvoorheffing aangerekend.
Bij de gepensioneerden wordt er een onderscheid gemaakt tussen wie vervroegd met pensioen gaat en de wettelijk gepensioneerden. Die laatsten mogen onbeperkt bijverdienen via een flexi-job, terwijl vroeg-gepensioneerden rekening moeten houden met het maximumbedrag dat ze mogen bijverdienen. Dat kunnen ze best navragen bij de pensioendienst.