Wat kan je als werkgever doen als het te druk wordt in je zaak en je tijdelijk extra handen nodig hebt? Juridisch adviseur Lies Denolf vertelt je meer over tijdelijke tewerkstelling en zet de voordelen van jobstudenten en flexi-jobmedewerkers tegenover elkaar.
Wat is tijdelijke tewerkstelling?
Er zijn heel wat verschillende types tijdelijke tewerkstelling, maar wat alle vormen gemeen hebben, is dat het contract tijdelijk van aard is en eindigt wanneer voldaan is aan objectieve voorwaarden:
- de vooraf bepaalde einddatum is bereikt.
- de medewerker die tijdelijk afwezig was, keert terug (ziekteverlof, zwangerschapsverlof).
- de welomlijnde opdracht is afgerond.
Een jobstudent als tijdelijke werkkracht
Nood aan extra handen tijdens de zomermaanden of een stralend weekend? Of willen je vaste medewerkers zelf even uitblazen? Voor tijdelijke versterking zijn jobstudenten heel interessant. Niet alleen hun beschikbaarheid is een plus, op jaarbasis mag je ze 600 uur inschakelen aan een voordelig RSZ-tarief.
Een flexi-jobmedewerker als tijdelijke werkkracht
Het flexibele contract dat een flexi-job typeert, laat toe dat jij makkelijk een extra werkkracht in je zaak hebt en de flexi-jobber snel kan bijverdienen. Het statuut bestaat sinds december 2015 in de horecasector en werd in 2018 uitgebreid naar een aantal andere sectoren.
Sinds 1 januari 2024 is er opnieuw een uitbreiding:
- PC 112 voor het garagebedrijf.
- PC 118 voor de voedingsnijverheid, maar enkel de volgende subsectoren: PSC 118.03 industriële- en ambachtelijke bakkerijen, ambachtelijke banketbakkerijen, ambachtelijke roomijsfabrikanten en de consumptiesalons bij een ambachtelijke banketbakkerij, PSC 118.07 brouwerijen en mouterijen, PSC 118.08 drankennijverheid, PSC 118.09 groentenijverheid, PSC 118.10 vruchtennijverheid, PSC 118.11 vleesnijverheid, PSC 118.12 zuivelproducten, PSC 118.14 chocoladefabrieken – suikerbakkerij, PSC 118.21 aardappelverwerkende nijverheid en PSC 118.22 aardappelschilbedrijven.
- PC 132 voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken.
- PSC 140.01 voor de autobussen en autocars.
- PSC 140.05 voor de verhuisondernemingen.
- PC 144 voor de landbouw.
- PC 145 voor het tuinbouwbedrijf.
- PC 200 met als hoofdactiviteit autorijscholen zoals omschreven in NACE-code 85531.
- PC 320 voor de begrafenisondernemingen.
- PC 323 voor het beheer van gebouwen, de vastgoedmakelaars en de dienstboden.
- De private of publieke werkgevers voor de werknemers in de functie van redders in publiek toegankelijke zwembaden en zwemvijvers of op het strand, en alleen voor werknemers die een diploma van redder hebben.
- De eventsector voor bepaalde NACE-codes waarbij de betrokken ondernemingen enkel gebruik mogen maken van flexi-jobs voor activiteiten met betrekking tot de organisatie van evenementen.
Het flexi-loon is voor de flexi-jobwerknemer vrij van RSZ-bijdragen en van belastingen. Voor gepensioneerden geldt de fiscale vrijstelling onbeperkt. Voor niet-gepensioneerden geldt de fiscale vrijstelling vanaf aanslagjaar 2025 slechts voor de eerste 12.000 euro op jaarbasis.
Als werkgever betaal je sinds 1 januari 2024 een bijzondere werkgeversbijdrage van 28% in plaats van 25%. Ontdek hier alle voorwaarden en formaliteiten.