Personeelsbeleid

Teambuilding: een boost voor de samenhorigheid en productiviteit

Geschreven door Anne Hallez | 13 juli 2020

Een goede sfeer op het werk is belangrijk. Zowel voor het sociaal contact tussen je medewerkers, als voor jou als werkgever. Waarom? Collega’s die een goede band hebben communiceren beter en werken efficiënter samen. Het gevolg? De productiviteit op kantoor stijgt. Maar hoe zorg je voor een goede sfeer op het werk? Een van de opties: een teambuilding!

 

De voordelen van teambuilding

Sommige werkgevers twijfelen of een teambuilding de investering waard is. Absoluut! Het zorgt voor een rendement in samenwerking, tevredenheid en productiviteit. Hier lees je waarom jij binnenkort best een teambuilding op de planning zet.

 

1. Het schept vertrouwen

Het zal je misschien verrassen: heel veel werknemers ervaren een gebrek aan vertrouwen op kantoor. Als medewerkers niet het gevoel hebben dat ze op elkaar kunnen rekenen, bouwen ze een muur om zich heen. Dat is niet bevorderlijk voor de samenwerking.

Met teambuildingactiviteiten zorg je ervoor dat er een band wordt gecreëerd en dat collega’s op elkaar leren rekenen. Een spannende escapegame kan hen bijvoorbeeld duidelijk maken dat ze onder tijdsdruk toch goed de koppen bij elkaar kunnen steken. Die ervaring kan hen later helpen in een stressvolle situatie.

2. De communicatie verbetert

Veel werknemers focussen zich op hun eigen job en vragen niet snel om hulp. Terwijl het net heel nuttig kan zijn om vragen te stellen, kennis te delen en over problemen te communiceren. Als de ene collega met een probleem worstelt, dan heeft de andere collega daar misschien een oplossing voor. Teambuildings zorgen er dus voor dat collega’s op een speelse manier beter met elkaar leren communiceren en samenwerken.

3. Een boost voor het teamwerk

Dit zal je niet verbazen: een teambuilding doet wonderen voor de sfeer binnen jouw team. Collega’s leren elkaar en hun talenten op zo’n teamdag ook beter kennen. Zo kan tijdens de activiteit blijken dat die ene collega een fantastische planner is, of dat iemand een pak creatiever is dan gedacht.

 

Vier aspecten waar je op kan inspelen

Teambuilding bestaat in allerlei vormen. Hou bij je keuze rekening met de vier mogelijke aspecten waarop je met een teamdag kan inspelen.

1. Doelen stellen

Hier ligt de nadruk op het belang van duidelijke objectieven en het concretiseren van individuele en groepsdoelstellingen. Teamleden worden betrokken in het plannen van een actie en worden uitgedaagd om manieren te vinden waarop ze die doelen succesvol kunnen bereiken. Dat helpt de motivatie te versterken en creëert een verantwoordelijkheidsgevoel.

2. Rollen verduidelijken

Weet jij goed wat een collega precies doet of wat zijn takenpakket inhoudt? Een teambuilding met rolverduidelijking heeft als doel om duidelijkheid te scheppen in de eigen rol én in die van teamleden. Door helder te maken wat alle collega’s doen, leren ze ook hoe ze elkaar kunnen ondersteunen.

3. Problemen oplossen

Het team krijgt verschillende problemen voorgeschoteld en moet samenwerken om de oplossingen te vinden. Door je medewerkers in een andere setting samen problemen te laten oplossen, leren ze dat ze dat ook in hun dagelijkse werk kunnen. Het vergroot het kritisch en probleemoplossend denken.

4. Interpersoonlijke relaties

Hier werken collega’s samen als een team, om zo te focussen op teamvaardigheden zoals het geven en ontvangen van feedback . Ze kunnen de taak dan enkel afwerken als iedereen zijn steentje bijdraagt. Teams met minder interpersoonlijke conflicten scoren hier beter dan andere. Een facilitator helpt hier om vertrouwen te creëren en open en transparant te communiceren tussen de teamleden.

 

Teambuilding: samengevat

Er zijn vier overtuigende redenen om een toffe dag voor je team te organiseren. Zo’n teambuilding:

  • helpt banden scheppen tussen collega’s,
  • zorgt voor onderling vertrouwen,
  • faciliteert de communicatie,
  • en verbetert de samenwerking.

Alleen maar redenen om het wel te doen dus. Zet het organiseren van een teambuilding alvast op je kalender. En onthoud: “Wil je snel gaan, ga alleen. Wil je ver komen, ga dan samen.”