Personeelsbeleid

Slim verlonen in de bouw: 5 tips

Geschreven door Anne Hallez | 29 januari 2020

Je medewerkers extra belonen en tegelijkertijd je loonkosten drukken? Dat kan met extralegale voordelen. Als je het slim aanpakt, maak je met alternatieve verloning je bouwbedrijf aantrekkelijker voor je huidige én nieuwe werknemers. Bovendien houd je op het einde van de rit meer over voor je bedrijf.  Hieronder vind je vijf tips om als werkgever het verschil te maken in je sector.

1. Loonbonus en winstpremie

Een hoger brutoloon voor je medewerkers realiseren, is niet altijd vanzelfsprekend. Door de hoge belastingdruk blijft er van elke extra honderd euro die je als werkgever toekent weinig over op het loonstrookje van je bouwpersoneel.

  • De loonbonus biedt een mooi alternatief voor een klassieke loonsverhoging. Daarmee beloon je werknemers collectief voor specifieke prestaties. Je legt op voorhand enkele objectieve doelstellingen vast, zoals het behalen van een bepaalde opleverdatum of een ongevallenvrije periode. Behalen je medewerkers de vooropgestelde doelen? Dan keer je een op voorhand bepaalde premie uit. Die is zowel voor jou als voor je werknemers fiscaal voordelig.
  • Een verwante manier van extra loon is de winstpremie. Dat is een bonus waarmee je een deel van je jaarlijkse bedrijfswinst uitkeert aan je werknemers. Ook die maatregel is fiscaal voordelig. In de praktijk verkiezen bouwbedrijven vaak toch de loonbonus, omdat die rechtstreeks prestatiegedreven werkt.

Tip: Kies je best voor een loonbonus of een winstpremie? We maakten de vergelijking voor je op.

 

2. Maaltijdcheques

Maaltijdcheques zijn nog altijd erg populair als extralegale voordeel. De opzet is eenvoudig en zowel werkgever als werknemer genieten een flink belastingvoordeel. In de bouwsector (PC 124) zijn ze niet verplicht, maar veel bouwbedrijven kiezen ervoor om ze aan te bieden. Maaltijdcheques zijn trouwens een collectief voordeel, voor alle medewerkers.

 

3. Mobiele telefoon

Al eens een smartphone met bijbehorend abonnement voor op de werf overwogen? Als je ook privégebruik toestaat, kan je mobiele telefoons inzetten als extralegaal voordeel. Het toestel zelf is uiteraard een bedrijfskost, terwijl je werknemer enkel belasting betaalt op een zogeheten voordeel alle aard. Een smartphone van de zaak is vermoedelijk niet relevant voor elke functie, maar betekent voor werfleiders zeker een optie.

 

4. Hospitalisatieverzekering

Elke bouwvakker kan natuurlijk rekenen op de sectoraal verplichte hospitalisatieverzekering. Daarnaast kan je er als werkgever voor kiezen om die verzekering te laten uitbreiden, onder andere met een extra dekking voor het gezin van je arbeiders. Voor bedienden en kaderleden in de bouwsector is een hospitalisatieverzekering dan weer niet verplicht, maar ze kan wel een mooi voordeel zijn om nieuwe medewerkers over de streep te trekken en bestaande werknemers te behouden.

 

5. Voordelige uitbetaling van overuren

Slimme verloning draait natuurlijk om meer dan alleen maar extralegale voordelen. De meest gepaste uitbetaling van gepresteerde overuren is ook erg voordelig. Zo bestaan er in de bouwsector drie verschillende overurenstelsels, elk met hun eigen voor- en nadelen. Jaarlijkse overuren om drukke periodes op te vangen, vooraf gepland extra werk of toch maar een flexibele arbeidsweek? Via onze bot kom je snel te weten wat voor jou de voordeligste optie is.