Tijdens de Gentse feesten tovert het Polé Polé festival elk jaar de historische Graslei om tot een zinderend festivalterrein met een mix van het beste uit pop, latin en world. Een publiekstrekker die telkens weer vele duizenden muziekliefhebbers en levensgenieters weet te bekoren. Goed voor evenveel dorstige kelen die snakken naar een frisse pint of een exotische cocktail. Om die zomerpiek op te vangen, doet World & Music – de vzw boven Polé Polé – een beroep op onze diensten voor de tewerkstelling van tijdelijke medewerkers. Jannick De Vogelaere, verantwoordelijke voor het algemeen beleid bij World & Music, legt uit wat de voordelen zijn.
Het festival is de kers op de taart voor de Polé Polé groep, verduidelijkt Jannick, maar eigenlijk schakelen ze het hele jaar door tijdelijke werkkrachten in voor hun uiteenlopende projecten: “We zijn intussen een gevestigde waarde in de hospitality-wereld. Zo baten we verschillende bars uit, waaronder de Bars des Amis in diverse steden of het Polé Polé Café. Daarnaast hebben we ook verschillende andere concepten zoals een zomerbar, een strandbar en een aantal foodtruck festivals. We werken dus het hele jaar door met jobstudenten in onze cafés, maar de tewerkstelling van die tijdelijke medewerkers doen we in eigen beheer. Dat betekent dat wij in dat geval de werkgever zijn. Voor de festivals en evenementen doen we een beroep op de payrolling service van Liantis. Dan zijn jullie dus de werkgever van onze tijdelijke medewerkers en wij gebruiker.”
Terwijl de Polé Polé groep tijdens het jaar zo’n 70 à 100 tijdelijke werkkrachten inschakelt verspreid over de verschillende cafés, loopt dat voor een evenement als de Gentse Feesten op tot 150. Om de administratieve en juridische uitdagingen van deze korte maar intense piek tot een goed einde te brengen, ging World & Music enkele jaren terug een samenwerking aan met Liantis payroll service.
Jannick vertelt ons wat de verschillende stappen voor een dergelijk project zijn: “In de aanloop naar de festivals zitten we een tweetal keer samen met Liantis om alles te bespreken, zodat duidelijk is wie wat moet doen. Daarna organiseren wij zelf de sollicitaties, nodigen we de werkkrachten uit en maken we een selectie van de mensen die voldoen aan onze criteria. Tot slot, laten we ze inschrijven zodat alle gegevens geregistreerd staan bij Liantis en bij ons. Dan maakt mijn collega Hanne Candry een grote planning op die ze doorstuurt naar Liantis en vanaf dan nemen zij het over. Zij maken alle contracten op en zorgen ervoor dat alle wettelijke regels nageleefd worden zodat we onze tijdelijke werkkrachten correct kunnen laten werken.”
Hanne Candry en Jannick De Vogelaere
De taakverdeling is dus duidelijk. Polé Polé staat zelf in voor de werving en selectie van de tijdelijke werkkrachten, terwijl wij al het juridische voor onze rekening nemen en de contracten opmaken. Maar er is nog meer, vertelt Jannick: “Liantis helpt ons ook met de infomomenten. Zij leggen in detail de juridische aspecten uit aan de medewerkers zodat wij kunnen focussen op de jobinhoud en dat is pintjes leren tappen en cocktails leren maken.”
De meerwaarde van deze manier van werken is volgens Jannick tweeledig. “Het is heel eenvoudig en vlot samenwerken met Liantis,” vertelt hij. “Wij moeten de planning opmaken en Liantis doet al de rest. Het tweede grote voordeel is dat wij juridisch veel minder risico’s hebben. Liantis is de officiële werkgever, wat ons een grotere gemoedsrust biedt om het festival in te gaan. Mocht er controle langskomen, dan weten wij dat alles in orde is.”
Tot vorig jaar waren de tijdelijke werkkrachten voor het Polé Polé festival jobstudenten, maar daar kan vanaf dit jaar verandering in komen. “We werkten al met flexi’s in onze cafés,” legt Jannick nog uit “maar voor de festivals kon dit niet omdat we onder een ander paritair comité vallen. Nu het systeem is uitgebreid naar de evenementensector hebben we meteen afgesproken met Liantis dat als we flexi’s vinden, we ze ook zullen inzetten.”
Voor Polé Polé is deze uitbreiding alvast een pluspunt, weet Jannick uit ervaring. “We zijn absoluut voorstanders van flexi-jobmedewerkers. Ze zijn iets goedkoper dan een gewone werknemer – al zijn ze duurder dan een student – én het zijn meestal heel gemotiveerde mensen. Ze hebben al een fulltime job en willen nog iets extra’s verdienen. Ze zijn doorgaans matuurder en willen ook écht werken.”