Personeelsbeleid

Druk je loonkosten met deze flexibele maatregelen

Geschreven door Tina Janssens | 08 juli 2019

Je werknemers ervan overtuigen dat een hoger loon niet noodzakelijk gelijk staat aan meer centen op hun bankrekening is geen sinecure. Zij willen meer, maar jij moet als werkgever de loonkost leefbaar houden. Je hebt daar twee pistes voor: (1) fiscale maatregelen inzetten om de lonen werknemers betaalbaar te houden en (2) werken met flexibele uurroosters.


Werkdagen zijn niet altijd even voorspelbaar. Op papier lopen de uren misschien van 9 tot 5, maar in de praktijk zit er soms speling op. Er zijn namelijk heel wat factoren van buitenaf die de werkdruk beïnvloeden. Zo is plots de helft van je bedrijf afwezig omwille van een fikse griep, net wanneer de drukste periode van het jaar voor de deur staat.

Extra werkkrachten inzetten zonder die officieel aan te geven lijkt in zo’n onvoorziene drukte vaak een handige oplossing, maar dat bezorgt je uiteindelijk meer kopzorgen dan wat anders. Blijft de vraag hoe je je werkkrachten optimaal kan inzetten op de juiste momenten en zonder je blauw te betalen aan overuren. Het antwoord? Flexibiliteit op vlak van werkuren.

4 tips voor een flexibele werkorganisatie

  • Tijdelijke werkkrachten kunnen piekperiodes opvangen: Er zijn legio jobstudenten die tijdens schoolvakanties en daarbuiten staan te popelen om werkervaring op te doen. 
  • Plan je werk op voorhand in: Als je werknemers exact weten welke periodes druk kunnen worden, weten ze ook dat ze liefst geen vakantie naar de Caraïben boeken rond die tijd. Piekperiodes komen vaak elk jaar rond dezelfde tijd terug. De gemoedsrust die een goede planning oplevert, krijgen jij en je werknemers er gratis bij. Verder is het elementair om een goed back-up plan te hebben voor onvoorziene drukte.
  • Maak gebruik van vrijwillige overuren: Dankzij dit systeem kun je een werknemer tot 130 uur per jaar extra inschakelen zonder exuberante lonen te betalen. Die uren zijn vrijgesteld voor 41,25% van bedrijfsvoorheffing.
  • Implementeer het systeem van de kleine en/of grote flexibiliteit of piekarbeid: Zo kunnen je werknemers meer uren presteren op drukke dagen en minder uren op dalmomenten. Op dagen wanneer het onvoorzien kalm is, kan je werkvolk dus vroeger vertrekken en genieten ze van een half dagje verrassingscongé. We spitten beide opties graag nog even verder uit.

Kleine of grote flexibiliteit?

Zowel het systeem van kleine als dat van grote flexibiliteit is door de overheid in het leven geroepen om piekperiodes in je kalenderjaar op te vangen. Zo creëer je wat meer marge in de gewoonlijke uurroosters, en dat aan interessante tarieven. We zetten de regels even voor je op een rij.

Eenmalige piek of dipje? Ga voor kleine flexibiliteit

  • Je werknemers mogen maximaal 2 uur per dag langer of minder lang werken dan wat in hun contract staat. Let wel: de werkdag mag nooit meer dan 9 uur tellen.
  • Ook op wekelijkse basis zijn er beperkingen: je kan je maximum 5 uur per week op deze regel beroepen en het totaal aantal uren per week mag nooit de 45 overschrijden.

Het is belangrijk dat je de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur over een periode van één jaar respecteert. 

Grote flexibiliteit biedt meer structurele mogelijkheden

  • In dit systeem mag je afwijken van de regels rond nachtarbeid, zondagsarbeid, arbeid op feestdagen en de beperking van de arbeidsduur.
  • De werkdag mag uitdeinen tot maximaal 12 uur.
  • Let wel op: je kan dit systeem niet opleggen. Dat wil zeggen dat werknemers vrijwillig in het systeem moeten meegaan, tenzij de regel geldt voor het hele bedrijf of een afdeling in haar geheel.
  • Je bent verplicht om dit systeem op te nemen in je arbeidsreglement of in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO), als die er is.

 

Langer werken? Doe het slim!

Al deze maatregelen zorgen ervoor dat je het werk voor je arbeiders aantrekkelijker maakt zonder er zelf je broek aan te scheuren. Sowieso is het belangrijk dat je je goed informeert vooraleer je werkkrachten inzet.