Personeelsbeleid

Een jobstudent inschakelen: denk aan familie van werknemers

Geschreven door Tina Janssens | 19 juni 2019

Op drukke momenten of wanneer je medewerkers op verlof zijn, zijn jobstudenten interessante flexibele werkkrachten. Stel eventueel je medewerkers voor om een familielid een centje bij te laten verdienen als jobstudent. Het is een fijn gebaar en zo hoef jij niet al je rekruteringskanalen in te schakelen. Een win-win dus als je het goed aanpakt. Lees hieronder hoe je dat doet.

Een troef als werkgever

De meeste studenten verdienen graag een centje bij tijdens de schoolvakanties. Al zijn er genoeg studenten die ook tijdens het schooljaar willen werken. Overweeg je een jobstudent aan te nemen voor een bepaalde periode? Denk dan ook aan de kandidatenpoel die zich in en rond je onderneming bevindt: de familie van werknemers.

Je neemt alvast een zorg weg bij je medewerkers die een bijverdienste zoeken voor zoon- of dochterlief, neef of nicht. Wedden dat de waardering groot is? Bovendien weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Studenten zijn jong en hebben minder werkervaring, maar je werknemer kan wat extra uitleg geven of bijsturen waar nodig. Een bekend gezicht werkt ook geruststellend voor de jobstudent.

Opgelet: let wel dat het effectief om een jobstudent gaat en niet om een ‘werkstudent’, anders vervalt de gunstige RSZ-bijdrage. Een werkstudent is een student die meer werkt dan de vrijgestelde 600 uur per jaar, of studeren en werken combineert, en bijgevolg geen aanspraak kan maken op de voordelige regel.

 

Goede afspraken, goede vrienden

Bedenk wel dat je vooraf het best afspreekt en duidelijk communiceert over wie familieleden mag voordragen en – indien er meerdere kandidaten zijn voor slechts een paar vacatures – hoe je de knoop zal doorhakken. Zo voorkom je dat deze troef uitdraait op interne conflicten of frustraties. Wat nooit de bedoeling is.

Zelfs als je medewerkers te jong zijn, nog geen kinderen hebben of hun kinderen geen studenten meer zijn, blijft het een te overwegen optie. Want in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt, hebben zelfs uitzendkantoren het moeilijk om kandidaten te vinden. Omgekeerd zal ook het netwerk van je werknemers dit initiatief op prijs stellen. De betrokkenheid is meteen al iets groter als je een vakantiejob, stageplaats of nieuwe job kan starten bij een bedrijf waar al een persoonlijke connectie is.

 

Even overlopen: wie mag je inzetten als jobstudent?

Misschien heb je de vraag al gekregen, maar weet je niet goed waar te beginnen. Ontdek alvast de aandachtspunten bij het inschakelen van een jobstudent.

Lees voor de volledigheid ook de voorwaarden van een jobstudent, maar in een notendop houd je rekening met deze punten:

  • De startleeftijd is 16 jaar, tot aan het afstuderen.
  • De flexibele arbeid is altijd duidelijk ondergeschikt aan de studies. De student werkt dus naast zijn lessen en niet andersom.
  • De student mag maximaal 600 uur per jaar werken om een beroep te kunnen doen op het voordeeltarief.

Tip! De student kan zijn gewerkte uren makkelijk opvolgen via de Student@work-toepassing, maar houd ook zelf de gewerkte uren bij.

Lees meer details over onder meer de kostprijs van een jobstudent.