Personeelsbeleid

IBO-traject als hulpmiddel om sneller vacatures in te vullen

Geschreven door Annelien Decan | 21 augustus 2024

Vind je geen geschikte kandidaat voor een openstaande vacature in je onderneming? Overweeg dan om iemand op te leiden via een IBO-traject. Een individuele beroepsopleiding of IBO is de perfecte manier om moeilijkere vacatures in te vullen, maar het geeft werkzoekenden ook de kans om ervaring op te doen of om zich om te scholen. Een goede deal in de huidige war for talent!  

Wat is IBO nu juist?

IBO of individuele beroepsopleiding is een opleidingstraject van de VDAB waarbij werkzoekenden opgeleid worden in een onderneming of vzw met het oog op het aanleren van of bijscholen in een vak, een beroep of een functie.  

De VDAB beslist of een werkzoekende het opleidingstraject mag starten en hoelang het traject duurt. De opleidingsduur bedraagt minimaal 4 weken en maximaal 26 weken. Voor het IBO-traject wordt een overeenkomst gesloten tussen de VDAB, de cursist en de onderneming, vzw of administratieve overheid. 

 

Voordelen IBO voor werkgevers en medewerkers

Naast het feit dat moeilijkere vacatures vlotter ingevuld raken, zijn er nog heel wat voordelen aan verbonden.  

Voordelen werkgevers 

  • Je krijgt ondersteuning van de VDAB,
  • De administratie voor jou is beperkt,
  • Tijdens de opleiding betaal je nog geen loon en RSZ,
  • De medewerker is gemotiveerd om bij te leren. 

Voordelen medewerkers 

  • Je nieuwe medewerker kan zonder ervaring aan de slag in je bedrijf en leert tegelijkertijd nieuwe vaardigheden aan.
  • De cursist krijgt een uitkering en premie en komt in aanmerking voor een verplaatsingsvergoeding en kinderopvangvergoeding.
  • Na een succesvol IBO-traject krijgt hij of zij een contract van onbepaalde duur of in sommige gevallen van bepaalde duur.  

 

Voorwaarden IBO-contract

De cursist die een opleiding volgt in een onderneming, vzw of administratieve overheid heeft recht op een IBO-premie van de VDAB. Deze premie is afgestemd op het bedrag van het vervangingsinkomen van de cursist.  

Als onderneming of vzw waar de cursist de IBO volgt, ben je aan de VDAB maandelijks een bedrag verschuldigd. Deze kostprijs is afhankelijk van de loonschaal van de functie waarin de cursist wordt opgeleid en varieert van 650 euro tot 1.400 euro. Tijdens de periode van IBO betaal je als werkgever geen loon of RSZ, maar enkel een vast maandelijks bedrag dat alle kosten dekt, zoals dossierkosten en verplaatsingskosten. 

Daarnaast moet je een arbeidsongevallenverzekering voor ongevallen tijdens de opleiding en op de weg van en naar de opleidingsplaats afsluiten. Dit onder dezelfde voorwaarden zoals iemand in loondienst in de onderneming.

 

Wat na het IBO-traject?

Onmiddellijk na het einde van de opleiding moet je de cursist een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur aanbieden. In bepaalde gevallen kan ook een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur worden afgesloten.  

Met uitzondering van een eventueel ontslag om dringende reden mag je als werkgever de arbeidsovereenkomst pas beëindigen na verloop van een termijn die overeenstemt met de duur van de opleiding.  

Wordt de arbeidsovereenkomst toch beëindigd tijdens de periode van gewaarborgde tewerkstelling, dan is er een vergoeding verschuldigd gelijk aan het loon voor de resterende periode van gewaarborgde tewerkstelling, naast de gewone vergoedingen bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst.