Als leidinggevende zie je soms op tegen functioneringsgesprekken. Logisch: zo’n gesprek is soms balanceren op een slappe koord. Je moet eerlijk en duidelijk zijn, zónder aan de motivatie van je mensen te raken. Jij kan op jouw beurt ook punten van kritiek verwachten. Toch valt het belang van een functioneringsgesprek niet te onderschatten. De gouden tip van onze experte Saskia Goffings? “Het functioneringsgesprek goed voorbereiden is cruciaal!“
Eerst een misverstand de wereld uit helpen: een functioneringsgesprek dient niet om je medewerker terecht te wijzen, maar wel om het functioneren van je werknemer te bespreken. Het is een wederzijdse uitwisseling waarbij de focus ligt op het verbeteren van de kwaliteit van het werk en de samenwerking.
Dat betekent dat jij als leidinggevende ook feedback kan krijgen. De blik is op de toekomst gericht en de focus ligt op groei en ontwikkeling. Daarbij worden er doelstellingen geformuleerd en hoe die te bereiken. Een functioneringsgesprek komt zowel de werknemer, de leidinggevende als de organisatie in haar geheel ten goede.
Tip: een functioneringsgesprek is géén evaluatiegesprek. Bij een functioneringsgesprek focus je op doelen voor de toekomst, terwijl je bij een evaluatiegesprek terugblikt naar prestaties in het verleden.
“Een functioneringsgesprek voorbereiden is cruciaal. Maak vooraf een sjabloon waarin zowel je medewerker als jijzelf het gesprek kunnen voorbereiden. Denk vooraf goed na over het doel van de vragen die je stelt tijdens het functioneringsgesprek”, vertelt hr-consultant Saskia Goffings.
6 tips om een functioneringsgesprek voor te bereiden:
7 voorbeelden van vragen die je kan stellen tijdens een functioneringsgesprek:
In de ideale wereld vindt het functioneringsgesprek twee keer per jaar plaats. Zo houd je de samenwerking en je organisatie gezond. Het consequent inplannen van een functioneringsgesprek zorgt voor continuïteit: zijn de gemaakte afspraken van het vorige gesprek nagekomen? Waarom wel/niet? Een functioneringsgesprek zonder opvolging, schiet zijn doel namelijk voorbij.
Het verloop van het gesprek kan als volgt:
Maak aan het einde van het gesprek concrete afspraken en vat die samen in het persoonlijk ontwikkelingsplan. Handteken allebei het document. Die samenvatting wordt het best opgenomen in het personeelsdossier.
In een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) leg je alle afspraken vast voor de persoonlijke ontwikkeling van je werknemer. Je houdt rekening met wat de medewerker wil, maar geeft ook door wat jij belangrijk vindt. Zo’n POP is dus de perfecte leidraad voor je functioneringsgesprekken. Tijdens het functioneringsgesprek bepaal je samen enkele doelstellingen, die je noteert in het persoonlijk ontwikkelingsplan.