Share
Loonbeleid

Later lezen?

Twee manieren om jouw werknemer zelf te laten sparen voor zijn pensioen

Jouw werknemers kunnen via een groepsverzekering zelf investeren in hun pensioen. Er bestaan twee mogelijkheden om dit te organiseren: aan de hand van loonoptimalisatie of met eigen bijdragen van de werknemer. Deze mogelijkheden zijn ook combineerbaar.

sparen voor pensioen

Optie 1: Loonoptimalisatie onder de vorm van groepsverzekering

Een eerste mogelijkheid noemen we de ‘loonoptimalisatie’. Via inhoudingen op het brutoloon van de werknemer wordt er een groepsverzekering opgestart. Een voorwaarde hiervoor is dat het loon van de werknemer boven het wettelijk barema ligt.

Loonoptimalisatie via een groepsverzekering houdt voor jouw werknemer een kleine looninspanning in, maar levert hem aan het einde van de rit een mooi pensioenkapitaal op. Voor je als werkgever betekent deze mogelijkheid geen meerkost: jouw brutoloonkost blijft dezelfde. Je bent wel vrij om bovenop de inhouding op het brutoloon nog een werkgeverstoelage als extraatje te voorzien.

 

Optie 2: eigen bijdragen van de werknemer

Een andere mogelijkheid bestaat uit eigen bijdragen van de werknemer, ingehouden op zijn nettoloon. De voorwaarde van het wettelijk barema geldt niet voor deze piste.

Deze vorm van pensioenopbouw levert jouw medewerker een mooi fiscaal voordeel op. Hij mag zijn eigen bijdragen immers in mindering brengen van zijn belastbaar inkomen.

 

Wat zijn de resterende kosten hiervan voor de werkgever?

Afhankelijk van de optie die je kiest als werkgever, kunnen nog enkele kosten verbonden zijn aan een groepsverzekering Onder deze kosten verstaan we:

  • Beheerskosten om de financiële en administratieve dienstverlening van de groepsverzekering te financieren.
  • Sociale bijdragen: deze bedragen slechts 8,86% op de premie voor pensioenopbouw en overlijdensdekking.
  • Verzekeringstaks: op de groepsverzekeringspremie is een taks van 4,4% van toepassing.

Bij loonoptimalisatie zijn deze kosten inbegrepen in de groepsverzekeringspremie. Bij een groepsverzekering op basis van eigen bijdragen van de werknemer, neemt de werkgever deze kosten voor zijn rekening.

Is groepsverzekering voordelig voor jou en je werknemers? Cijfers liegen niet

Download het gratis rapport
Henk Sanders
Door Henk Sanders
01 mei 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.