Personeelsbeleid

Files vermijden door flexibel te werken

Geschreven door Tina Janssens | 09 december 2019

Terwijl de files dagelijks ons land verlammen, verschijnen er steeds meer manieren om je werknemers de kans te geven toch flexibel én efficiënt te blijven. Van glijdende uren tot telewerken, we lijsten de mogelijkheden op die voor jou als werkgever minimale inspanning vereisen en maximum resultaat sorteren. 

Als het op flexwerken aankomt, is er in België best nog wat ruimte voor verbetering. Samen met Portugal en Italië hinken we achterop in de lijst van Europese landen die aan de slag gaan met nieuwe werkvormen. Nochtans zijn meer dan 6 op 10 Belgische bedrijfsleiders ervan overtuigd dat het loont om werknemers hun eigen werkschema te laten bepalen. Volgens diezelfde ondernemers zou dat de productiviteit met 39% boosten — een cijfer dat door buitenlandse collega-ondernemers nog hoger wordt ingeschat. 

Dat flexwerken nog onvoldoende ingang vindt in onze bedrijven is jammer, want het biedt tal van voordelen. Wie werknemers laat afstappen van de klassieke 38-uren week ziet de productiviteit binnen zijn bedrijf stijgen en creëert blije, tevreden teamleden. Bovendien zijn ze extra gemotiveerd, ook als het even moeilijker gaat. Dat is dan weer goed om werknemers op lange termijn aan jou te binden.

Wet betreffende werkbaar en wendbaar werk

Sinds februari 2018 is er een en ander veranderd op vlak van flexibel werken in Vlaanderen. De overheid maakte werk van een toekomstgericht plan dat werknemers meer autonomie wil bieden in hoe ze hun taken organiseren. Dat helpt om de balans tussen werk en privé mooi in evenwicht te houden, maar biedt ook ademruimte aan onze verzadigde wegen. Want waarom zou iedereen per se tijdens het spitsuur naar het werk moeten snellen?

Glijdende uren

De droom van elke werknemer met een ochtendhumeur: glijdende uren. Veel bedrijven maken al handig gebruik van dit systeem, maar sinds februari is er ook een wettelijke basis voor. Vooral voor administratieve jobs is dit een erg dankbare maatregel, die werknemers de kans geeft om de files te slim af te zijn of nog gauw de kinderen op school af te zetten.

Natuurlijk zijn zulke glijdende uren niet oneindig rekbaar: werknemers dienen vanaf een bepaald uur wel écht aanwezig te zijn, kwestie van de permanentie te verzekeren. Veel kantoren geven werknemers bijvoorbeeld de keuze om te beginnen tussen 8 en 10u ’s ochtends, en dus de werkdag af te ronden tussen respectievelijk 16 en 18u.

Werkt je team al met glijdende uren? Dan volstaat het om het bestaande systeem even te formaliseren. Reken op Liantis om alles feilloos voor jou te regelen.

Is het even erg druk?

In veel sectoren zijn er bepaalde piekperiodes, gevolgd door relatieve kalmte met meer tijd voor koffiepauzes. Daarom is er nu een nieuw mechanisme in het leven geroepen: het systeem van kleine flexibiliteit. Dat geeft je als werkgever de mogelijkheid om extra uren in te plannen als het even druk is. Je kan je personeel dan inschakelen voor 45 uur per week met dagen van 9 uur — zolang je het maar afwisselt met zogenaamde ‘dalroosters’. Bekeken over een heel jaar komt een werknemer dan aan evenveel uren als wanneer hij een klassieke 38-uren week had gepresteerd.

Een keertje van thuis uit werken? Geen probleem. 

Telewerken is een flexwerkoplossing die steeds populairder wordt in sectoren waar ter plaatse zijn niet van levensbelang is. Je spaart werknemers hopen pendeltijd uit, wat zich vertaalt in minder stress en een verhoogde productiviteit. Hoewel er al lang een wettelijk kader bestond voor telewerken op regelmatige basis, was dat nog niet geval voor occasioneel telewerken.

Voortaan kan dat dus wel, en kun je van het internet en cloudsoftware gebruik maken om medewerkers waar ook ter wereld aan de slag te zetten. Je werknemer kan zo’n occasioneel dagje thuiswerken aanvragen als iets hem belet om naar het werk te komen. Dat kunnen persoonlijke redenen zijn (een dringend doktersbezoek, de centrale verwarming die plots de geest geeft…) of externe factoren die roet in het eten gooien (autopech, het spoor dat onaangekondigd staakt, een ongeval…). 

Mentaliteitsverandering 

Waar nog het meeste werk aan de winkel is, is de mentaliteit van zowel werkgevers als werknemers. Nine to five aan een bureau zitten is nog te vaak de standaard setting, met als gevolg dat het spitsuur synoniem blijft staan voor frustraties op de weg.

Die status quo omgooien vereist vertrouwen in je ploeg én een geïntegreerde aanpak op niveau van jou als bedrijfsleider, waarbij samenwerken via spitstechnologie de oplossing is. Van Skypemeetings tot regelmatige face-to-face momenten, georganiseerd op makkelijk te bereiken plaatsen: de sleutel tot meer efficiëntie is de juiste balans vinden tussen ter plaatse aanwezig zijn om met collega’s te overleggen enerzijds, en geïsoleerd doorwerken anderzijds. 

Employer branding voor je zaak

Als werkgever kan je deze shift ook gebruiken in de branding van je onderneming naar potentiële werknemers toe. Want werkt iedereen niet liever voor een bedrijf dat zijn mensen vertrouwt en ruimte laat voor flexibiliteit? En zie hoe jouw medewerkers reclame maken voor jouw zaak in hun hippe fietstenues. Leuk, toch?