Personeelsbeleid

Ben ik verplicht om een thuiswerkvergoeding te betalen?

Geschreven door Annelien Decan | 15 november 2023

Sinds de coronacrisis is thuiswerken een trend die zich blijft verderzetten. Werknemers die thuiswerken, zijn geconcentreerder, productiever en vaak ook gelukkiger. Thuiswerk geeft hen een gevoel van vertrouwen en bevordert hun werk-privébalans. Maar het zorgt er ook voor dat je medewerkers de energiefactuur thuis zien stijgen.  

“Zowel werkgever als werknemer hebben de afgelopen jaren gemerkt dat thuiswerken goed lukt als er goede afspraken worden gemaakt. Maar het is natuurlijk onvermijdelijk dat er ook vragen zijn rond de thuiswerkvergoeding.”, zegt expert Matthias Debruyckere.

Thuiswerkvergoeding als extralegaal voordeel

Matthias: “In de arbeidsovereenkomstenwet staat dat de werkgever verplicht is om alle kosten te betalen die nodig zijn om het werk goed uit te voeren.” Sinds de coronacrisis kan je daarom als werkgever een vergoeding toekennen ter compensatie van de onkosten die je medewerkers tijdens het thuiswerk maken. 

Het toekennen van een thuiswerkvergoeding heeft zowel voor je medewerkers als voor jou voordelen. Voor je medewerkers is het duidelijk: de onkosten die ze maken voor apparatuur, energie, internet … worden gecompenseerd. Het is een extralegaal voordeel en een aantrekkelijke aanvulling op hun loonpakket.  

Het grote voordeel voor jou is dat dit extralegaal voordeel fiscaal aantrekkelijk is en je er dus geen RSZ of belastingen op betaalt. 

Bekijk nu

 

Wat zijn de voorwaarden?

“De fiscus heeft natuurlijk enkele spelregels vastgelegd. Het moet wel degelijk gaan over structureel thuiswerk op regelmatige basis.”, benadrukt Matthias. Om als bedrijf een onkostenvergoeding voor thuiswerk te kunnen toevoegen aan het loonpakket van je medewerkers, moet je dus aan een aantal voorwaarden voldoen:  

  • Je medewerker werkt minstens één dag per week van thuis. 
  • De vergoeding mag maximaal € 148,73 bedragen, zowel voor voltijdse als deeltijdse medewerkers.
  • Elke medewerker binnen eenzelfde werknemerscategorie die structureel thuiswerkt, moet hetzelfde bedrag toegekend krijgen.
  • Maak je gebruik van bureaukosten als forfaitaire thuiswerkvergoeding, dan mag je dat niet combineren met andere vergoedingen voor bureaukosten. Elke kost mag maar één keer betaald worden. 

Beluister nu