DELEN
Ik ben zelfstandige

Flexijob, interim of jobstudent: hoe vang ik personeelstekort op?

De zomerzon tovert een glimlach op het gezicht van menig horeca-uitbater, maar zodra de terrassen vollopen, neemt ook de stress toe. Wie pas de deuren van zijn koffiehuisje of bagelbar opende, beschikt vaak nog niet over een flexibel en uitgebreid team om een onverwachte ‘coup de feu’ op te vangen. Gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden om tijdelijk extra hulp in te schakelen, zowel in de horeca als in andere sectoren.

 

Van flexijob tot extra

Het flexijobstatuut – de naam zegt het zelf – biedt horeca-uitbaters de mogelijkheid om tijdelijke medewerkers flexibel in te zetten. Dit statuut, dat in 2015 ingevoerd werd als compenserende maatregel voor het geregistreerde kassasysteem, laat werknemers die elders een hoofdjob hebben toe bij te klussen in de horeca als flexijob-werknemer of als flexijob-uitzendkracht.

Naast flexijobbers, kan de horeca onder meer ook een beroep doen op extra’s of gelegenheidsmedewerkers. Iedereen – ook uitzendkrachten – kan als extra aan de slag, zolang hij of zij geen vast contract heeft bij dezelfde werkgever.

 

Uitzendkrachten via een payrollservice

De horeca is niet de enige sector waarin je vlot extra hulp of personeel kan inschakelen. De bekendste vorm van tijdelijke tewerkstelling blijft natuurlijk de uitzendkracht of interim. Doordat de uitzendkracht niet meteen op je eigen loonlijst terecht komt, maar op die van een uitzendbureau of payrollservice, geniet je heel wat voordelen:

  • Dankzij dag- of weekcontracten behoud je voldoende flexibiliteit. Wil je na verloop van tijd de uitzendkracht vast in dienst nemen, dan kan dit na afloop van elk contract.
  • De payrollservice of het uitzendbureau staat in voor de loonadministratie en Dimona-aangifte. Zeker op piekmomenten is dit geen overbodige luxe.

 

Jobstudenten: enthousiast én fiscaal interessant

Ook jobstudenten kunnen een welkom – en fiscaal interessant – handje toesteken op de drukste momenten. Onder bepaalde voorwaarden is op hun loon een goedkoop RSZ-tarief van toepassing. Als werkgever betaal je een bijdrage van 5,43%, voor de student zelf bedraagt de werknemersbijdrage amper 2,71%.

Sinds 1 januari 2017 mag een student per kalenderjaar 475 uren aan dit voordelig tarief werken (vroeger was dit 50 werkdagen). Daar bovenop zijn er nog een aantal voorwaarden waar je als werkgever rekening mee dient te houden. Download de ADMB-leaflet over hoe je in drie stappen een student aanwerft.

 

 Download hier je leaflet

 

Koen Note
Door Koen Note
08 augustus 2018