Accountants en belastingadviseurs

Hoe kan je als zelfstandige je gezinswoning beschermen?

Geschreven door Inge Logghe | 05 juni 2018

Is je klant zelfstandig en heeft hij geen vennootschap met beperkte aansprakelijkheid? Dan is hij met zijn eigen vermogen aansprakelijk voor zijn beroepsschulden. Dat geldt voor zelfstandigen in hoofdberoep, in bijberoep en gepensioneerden, maar ook voor mandatarissen en werkende vennoten die zich voor hun vennootschap borg stellen.

Laat een verklaring van niet-beslagbaarheid opstellen!

Sinds 25 april 2007 kan je klant zijn gezinswoning beschermen tegen schuldeisers van beroepsschulden. Dat doet hij via de notaris, met een verklaring van niet-beslagbaarheid. Is de verklaring opgemaakt én geregistreerd? Dan kunnen schuldeisers van beroepsschulden, die ontstonden na de opmaak en registratie van de verklaring, de woning niet meer laten verkopen.

Let wel: deze verklaring beschermt je klant niet tegen schuldeisers van privéschulden. Zij kunnen dus nog altijd beslag laten leggen op de gezinswoning.

Opgepast : zodra je klant 30% van de gezinswoning voor beroepsdoeleinden gebruikt, zal de onbeslagbaarheid slechts gelden voor het privégedeelte van de woning. Aanvullende formaliteiten zijn dan vereist.


Deelt je klant de gezinswoning?

Heeft je klant de woning aangekocht, samen met iemand anders? Ook dan kunnen professionele schuldeisers de woning laten verkopen. Het is dus heel belangrijk dat iedereen die zijn gezinswoning deelt met een zelfstandige, aandringt op een verklaring van niet-beslagbaarheid.

Is je klant gehuwd? Dan is de toestemming van de huwelijkspartner nodig om zo’n verklaring te laten opstellen.

 

Wil je klant een nieuwe woning kopen?

Een verklaring van niet-beslagbaarheid maakt het voor je klant moeilijker om in de toekomst nog een lening te krijgen bij de bank. De bank zal mogelijk extra waarborgen vragen.

Verkoopt je klant de gezinswoning? Dan is de verkoopprijs beschermd met een verklaring van niet-beslagbaarheid, op voorwaarde dat het geld gebruikt wordt voor de aankoop van een nieuwe gezinswoning binnen het jaar. Die clausule moet in de aankoopakte staan.


Wat doet de notaris nog meer?

Gebruikt je klant de gezinswoning ook professioneel? Bij gemengd gebruik geldt een speciale regeling. De notaris helpt je klant verder!

Soms zijn bijkomende maatregelen – naast de verklaring van niet-beslagbaarheid – interessant. Een aanpassing van het huwelijksstelsel bijvoorbeeld. Ook hiervoor kan je klant bij de notaris terecht.

Laat je klant zeker op voorhand informeren naar de kosten van de verklaring en eventueel extra diensten. Reken voor een verklaring van niet-beslagbaarheid in elk geval op minstens 100 euro.