Accountants en belastingadviseurs

3 redenen waarom een gedetailleerde omschrijving van zelfstandige activiteiten cruciaal is

Geschreven door Florence Van Coillie | 23 februari 2022

Een goeie omschrijving van de activiteiten die een ondernemer zal aanvatten, vormt de basis van een vlotte en correcte opstart. Die omschrijvingis niet alleen essentieelomde inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)correct te kunnen uitvoeren, maar ook om na te gaan of die welbepaalde activiteiten specifieke vergunningen of een btw-activatievereisen.  

1. Inschrijving KBO: juiste NACE-codes 

In de eerste plaats is het van cruciaal belang dat de werkelijke ondernemingsactiviteiten naar de passende NACE-codes worden vertaald. Het ondernemingsloket kan dat enkel op basis van een goede en gedetailleerde omschrijving van wat de ondernemer werkelijk doet. Het volstaat bijvoorbeeld niet om bij een vennootschap te verwijzen naar het voorwerp in de statuten. Dit kan heel ruim en dus te algemeen zijn waardoor er te veel of net te weinig NACE-codes worden opgenomen in de KBO.   

 

2. Vergunningen nodig? 

In de tweede plaats is een gedetailleerde omschrijving van activiteiten ook nodig voor het aanvragen van eventuele vergunningen. Dit geldt onder meer voor het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). In eerste instantie gaat zij via de NACE-codes in de KBO na of iemand al dan niet onderworpen is, maar in tweede instantie baseert het Agentschap zich ook op de gedetailleerde informatie van de ondernemer over zijn exacte activiteiten.  

 

3. Btw-activatie  

Tot slot is een gedetailleerde omschrijving van de activiteiten ook belangrijk om de juiste btw-regeling voor je klant te bepalen. Wat de (para)medische beroepen bijvoorbeeld betreft, zijn enkel handelingen met een therapeutisch doel vrijgesteld van btw. Behandelingen of ingrepen zonder therapeutisch doel daarentegen, zijn onderworpen aan de btw. Welk soort handelingen je klant precies uitoefent, bepalen dus of je klant (gemengd) btw-plichtig zal zijn of niet.  

 

Enkele voorbeelden uit de praktijk 

Wanneer iemand start met de uitbating van een café, dan is het bijvoorbeeld interessant om te weten of hij daar ook snacks zal serveren en welke soort snacks dit zijn. In de meeste cafés kan je immers bijkomend wat versnaperingen bestellen zoals chips en bierworstjes, maar soms ook salami of een croque uit het vuistje. Die ‘details’ bepalen welke soort aanvraag bij het FAVV moet indienen. Zo zijn de regels voor voorverpakte voedingswaren (zakje chips, bierworstje, minute soep …) anders dan voor de snacks die ter plaatse vers bereid worden (kaasjes, salami, croque uit het vuistje, verse soep …). 

Ook een krantenwinkel kan voorverpakte repen, snoep en kauwgum verkopen, wat eveneens moet geregistreerd worden bij het FAVV. Verkoopt de krantenwinkel daarbovenop ook nog alcohol en tabaksproducten? Of bied je klant kansspelen aan? Weet dan dat ook daaraan specifieke vergunningen verbonden zijn. Denk maar aan een tabaksvergunning, een vergunning voor de verkoop van alcohol en een vergunning van de kansspelcommissie.  

Een diëtiste die naast haar normale activiteiten bijvoorbeeld ook voedingssupplementen verkoopt, zal gemengd btw-plichtig zijn. Hetzelfde geldt voor een kinesitherapeut die naast het aanbieden van revalidatietherapie, ook als sportinstructeur optreedt in een sportschool. En ook een verpleegkundige die naast zijn normale activiteiten meehelpt in de praktijk van een plastisch chirurg, zal gemengd btw-plichtig zijn. Verpleegkundige diensten die verband houden met zuivere esthetische ingrepen hebben immers geen therapeutisch doel en zijn dus aan de btw onderworpen. 

Een laatste voorbeeld: als iemand start als koerier, dan is het nuttig om het laadvermogen van het voertuig te weten. Want als het laadvermogen hoger of gelijk is aan 500 kg, dan is een vergunning voor goederenvervoer vereist, ongeacht of die koerier met zijn voertuig al dan niet enkel lichte pakjes vervoert.