Wist je dat er heel wat manieren zijn om je loon als zelfstandige te optimaliseren? Dat doe je bijvoorbeeld met extralegale voordelen. Ze verhogen de mogelijke kostenaftrek van de vennootschap: perfect voor fiscale optimalisatie dus. Haal jij al het meeste uit je loon?
Bij de samenstelling van je loon als zelfstandige, kunnen extralegale voordelen een belangrijke rol spelen. Je koopt ze aan met de firma, terwijl je er ook privé gebruik van maakt. Een goed idee dus! We sommen even de voordeligste voor je op.
Tip: Er gelden heel wat wettelijke regels en bedragen bij het samenstellen van je loon met voordelen in natura. Neem zeker contact op met je boekhouder zodat je een realistisch beeld krijgt van alle voorwaarden en de kosten.
De aankoop van een bedrijfswagen is een van de meest populaire en best gekende extralegale voordelen. Je koopt de wagen aan met je bedrijf én rijdt er in je privétijd ook mee rond. Logisch, toch? Daarmee bespaar je jezelf heel wat kosten. Als je de wagen gebruikt voor beroeps- én privéverplaatsingen, geniet je privé van een belastbaar voordeel in natura.
Dit bedrag wordt bepaald op basis van 2 factoren:
Hoe groter en vervuilender de wagen, hoe groter het belastbaar voordeel in natura en hoe meer privébelasting de bedrijfsleider moet betalen. Dit weegt natuurlijk niet op tegen de vele kosten aan de auto, die het bedrijf draagt.
De berekening van het voordeel voor een bedrijfswagen is gekend: cataloguswaarde x CO2-percentage x 6/7 x leeftijdsfactor. De CO2-uitstoot speelt dus een belangrijke rol. Waar blijven die elektrische auto’s?
Sinds 1 september 2018 is bij wet een strengere norm bepaald, naar aanleiding van het schandaal rond de ‘sjoemelsoftware’. Door deze software leken de wagens beter te presteren op uitstoottesten dan in werkelijkheid het geval was.
De strengere norm en scherpere controle zorgt nu voor een hogere CO2-uitstoot, wat dan ook weer zorgt voor een hoger belastbaar bedrag. Ondertussen bevestigde de minister van Financiën dat de oude regeling zeker tot eind 2020 blijft gelden.
Als bedrijfsleider wil je op elk moment bereikbaar zijn. De aankoop van een gsm op kosten van het bedrijf is dan ook meer dan logisch, net zoals een abonnement. Gebruik je die telefoon zowel voor werk als privé, dan geniet op privévlak opnieuw van een voordeel in natura. De raming van dit voordeel wordt via een forfait bepaald.
Sinds 1 januari 2018 geldt er een forfaitair bedrag voor een gsm of smartphone, namelijk 12 euro per maand. Dit is de som van een telefoonabonnement (4 euro), het toestel (3 euro) en gebruik van mobiel internet (5 euro).
Heeft een zaakvoerder twee toestellen, dan gaat het om een maandelijks forfait van 15 euro: twee toestellen (2 x 3 euro), met een abonnement en mobiel internet (1 x 4 euro + 1 x 5 euro).
Wil je weten welk forfait op je zaak van toepassing is? Neem dan contact op met je boekhouder om alles samen met jou uit te rekenen.
Elke zelfstandige betaalt sociale bijdragen. Aangezien dit een privékost is, betaal je die normaal uit eigen zak. Maar je kan je bijdrage ook via je vennootschap betalen. Zo moet je de bijdragen niet uit je privé-inkomen betalen, waardoor je uitbetaald bedrijfsleidersloon ook echt je nettoloon is. Je sociale bijdrage wordt dan uiteraard een (belastbaar) voordeel van alle aard. Voor de vennootschap is de uitgave een aftrekbare beroepskost.
Wil je een idee hebben van de belastingen en de andere kosten? Dan kan een goede accountant tool of een boekhouder helpen om je een volledig overzicht te geven.
Het is vaak moeilijk om een correct beeld te krijgen op je bezoldiging als bedrijfsleider. Geen idee hoeveel loon je jezelf het best uitkeert? Of hoe je jouw salaris nog meer optimaliseert? Laat een simulatie opmaken en kom erachter hoeveel je mag verdienen zonder je bedrijf te benadelen. Bij zo’n simulatie krijg je meteen een maandloon én een overeenkomstig jaarloon te zien, inclusief tips om dat loon te optimaliseren.
Je persoonlijke fiscale situatie is echter ruimer dan je loon als bedrijfsleider.
De simulatie bespreek je dus best eerst met je boekhouder. Enkel hij of zij heeft samen met jou zicht op jouw volledige persoonlijke fiscale situatie. Je boekhouder bevestigt of de simulatie resulteert in een voordeliger jaarlijkse personenbelasting in combinatie met een winst voor de vennootschap.
Tip : Als blijkt dat jouw jaarlijkse fiscale eindafrekening wat hoog is, dan kan het proactief verhogen van de maandelijkse bedrijfsvoorheffing op je loon een oplossing zijn.