Share
Financiering en Steunmaatregelen

Later lezen?

Wat als je in quarantaine moet?

Sinds september is het niet meer mogelijk om een crisis-overbruggingsuitkering te krijgen als je je activiteiten uit eigen beweging voor minstens zeven dagen onderbreekt door de coronacrisis. Ook zelfstandigen die in quarantaine moeten, kunnen sinds vorige maand niet meer terugvallen op het crisis-overbruggingsrecht. Wat kan je wel nog doen?

Je klant moet in quarantaine. Wat nu?

Klassiek overbruggingsrecht

Vanaf september kan je als alternatief een beroep doen op het klassieke overbruggingsrecht in het kader van een gedwongen onderbreking, meer bepaald wegens een gebeurtenis met economische impact.

Voorwaarde is dat je je zelfstandige activiteit effectief door de quarantaine gedurende minstens zeven opeenvolgende dagen volledig moet onderbreken. Dat betekent dat als je je activiteit van thuis uit kunt organiseren, je geen recht hebt op de steun. Ben je zonder essentiële reden afgereisd naar een gebied dat zich in een rode zone bevond op het ogenblik van vertrek, dan heb je evenmin recht op de uitkering.

Gesloten scholen of kinderopvang

Moet je zelf niet in quarantaine, maar kan je gedurende minstens zeven dagen helemaal niet werken omdat je moet instaan voor de opvang van je kind(eren) omdat de klas of kinderopvang gesloten is wegens quarantaine? Ook dan kan je terugvallen op het klassieke overbruggingsrecht, voor zover je kind maximaal twaalf jaar oud is. Voor een kind ouder dan twaalf jaar kan het ook, maar dan moet je een uitgebreidere motivering geven.

Weetje: voor de afgelopen maand september hebben ouders in deze situatie nog de keuze tussen het tijdelijke ouderschapsverlof of het klassieke overbruggingsrecht.

Dezelfde situatie kan zich natuurlijk voordoen bij jouw medewerkers. In dit artikel gaan we na wat op dat moment de mogelijkheden zijn voor werkgevers.

Lagere uitkering en strengere voorwaarden

De uitkering die je ontvangt in het kader van het klassieke overbruggingsrecht, ligt doorgaans lager dan het bedrag van het crisis-overbruggingsrecht. Dat komt omdat de uitkering wordt berekend in functie van het aantal weken onderbreking:

  • Wie zeven dagen in quarantaine moet, kan rekenen op een bedrag van 403,53 euro (met gezinslast) en 322,92 euro (zonder gezinslast).
  • Kan je veertien dagen niet werken, dan ontvangt hij 807,05 euro (met gezinslast) en 645,84 euro (zonder gezinslast).

Verder gelden ook strengere voorwaarden om in aanmerking te komen voor het klassieke overbruggingsrecht. Lees hier alles over het bedrag en de voorwaarden van deze uitkering.

Hoe aanvragen?

In tegenstelling tot het crisis-overbruggingsrecht, wordt deze uitkering niet via My Liantis maar per mail of post aangevraagd.

Je kan het aanvraagformulier hier downloaden.

Vraag je de uitkering aan voor een quarantaineperiode, dan moet je jouw aanvraag staven met een quarantaineattest op jouw naam of op naam van een persoon die op hetzelfde adres staat ingeschreven. Ouders die instaan voor de opvang van hun kind(eren), moeten de beslissing van de directie van de school of kinderopvang bijvoegen.

Karlien Kerremans
Door Karlien Kerremans
06 oktober 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.