Op 1 januari 2025 zal het exact drie jaar geleden zijn dat de vernieuwde btw-vrijstelling voor (para)medische beroepen in werking trad. Toch blijven sommige reflexen en aannames uit de oude regeling nog hardnekkig circuleren. Hoog tijd dus om de puntjes op de i te zetten.
De vernieuwde btw-vrijstelling voor (para)medische beroepen heeft zowel een personeel als een materieel toepassingsgebied. Dat betekent dat het niet enkel van belang is om wie het gaat, maar ook wat die persoon gaat doen om te bepalen of de vrijstelling al dan niet van toepassing is.
Een eerste categorie van gezondheidszorgbeoefenaars die voor de vrijstelling in aanmerking komt, zijn alle gereglementeerde (para)medische beroepers.
Heel concreet zijn dit de artsen, tandartsen, apothekers, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, verpleegkundigen, zorgkundigen, hulpverlener-ambulanciers, klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen, alle erkende paramedische beroepen (zie daarvoor het koninklijk besluit van 2 juli 2009), homeopaten, chiropractors, osteopaten en acupuncturisten.
Omdat de toegang tot hun beroep voorlopig nog niet in uitvoeringsbesluiten is geregeld, moeten chiropractors, osteopaten en acupuncturisten wel aangesloten zijn bij een erkende beroepsorganisatie. Als dat niet het geval is, moeten ze een specifiek diploma kunnen voorleggen, of, als ook dat niet mogelijk is, een aanvraag bij de btw-administratie indienen.
De tweede categorie van gezondheidszorgbeoefenaars die voor de vrijstelling in aanmerking komt, zijn de niet-gereglementeerde (para)medische beroepers, maar enkel op voorwaarde dat zij een certificaat kunnen voorleggen dat afgeleverd is door een erkende instelling én dat garandeert dat de zorg die zij verlenen kwalitatief gelijkwaardig is aan dezelfde zorg die gereglementeerde (para)medische beroepsbeoefenaars zouden verstrekken.
Uit het opleidingsaanbod dat vandaag in België bestaat, komen volgens de btw-administratie voorlopig drie beroepen naar voor die zo’n certificaat kunnen voorleggen: de psychomotorisch therapeuten, de gespecialiseerde voetverzorgers en de psychologisch assistenten.
Let op! Niet-gereglementeerde (para)medische beroepers moeten de btw-administratie vooraf op de hoogte brengen via een voorafgaande kennisgeving.
Waar de meeste gezondheidszorgbeoefenaars vroeger standaard voor alle handelingen die deel uitmaakten van hun beroep, vrijgesteld waren, is dat vandaag zeker niet meer het geval. Sinds 1 januari 2022 geldt de vrijstelling immers enkel voor handelingen of ingrepen met een therapeutisch doel. Ga er dus niet zomaar van uit dat een arts geen btw-activatie nodig heeft. Vraag daarentegen altijd na of de arts naast therapeutische handelingen ook niet-therapeutische handelingen zal stellen.
Voorbeelden van die niet-therapeutische handelingen vind je in de circulaire 2021/C/114. Oefen je niet alleen therapeutische maar ook niet-therapeutische handelingen uit, dan ben je, tenzij er een andere vrijstelling uit artikel 44 van het btw-wetboek van toepassing is, een gemengde btw-plichtige en is een btw-activatie dus noodzakelijk. Enkel wanneer je énkel therapeutische handelingen stelt, ben je een vrijgestelde btw-plichtige en is een btw-activatie niet nodig.
Ook omgekeerd geldt dat niet elke therapeutische handeling vrijgesteld is. Ook een alternatieve genezer kan handelingen stellen die therapeutisch van aard zijn, maar zolang het niet om een gereglementeerde (para)medische beroeper of een niet-gereglementeerde met aanvaardbaar certificaat gaat, dan zijn die handelingen niet vrijgesteld
Je moet dus altijd zowel de wie- als de wat-vraag stellen. Val je onder het personeel toepassingsgebied van de btw-vrijstelling voor (para)medische beroepen, en stel je naast therapeutische ook niet-therapeutische handelingen, dan ben je in principe een gemengde btw-plichtige en is een btw-activatie altijd vereist.
Twijfel je of de btw-vrijstelling voor (para)medische beroepers van toepassing is? Neem dan contact op met Liantis ondernemingsloket: we helpen je graag verder! Ook de eventuele btw-activatie en/of voorafgaande kennisgeving brengen we graag voor jou orde.