Accountants en belastingadviseurs

Buitenlandse klant? Vergeet de beroepskaart niet!

Geschreven door Sharon Vandenbossche | 02 september 2024

Wie een zelfstandige activiteit in België wil uitoefenen en niet over de Belgische nationaliteit beschikt, moet in sommige gevallen eerst een beroepskaart aanvragen. Dat geldt voor elke buitenlander die geen onderdaan is van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland, ook wel ‘derdelander’ genoemd. In sommige gevallen is de derdelander vrijgesteld van de verplichting van een beroepskaart.  

Wie moet een beroepskaart aanvragen? 

Elke derdelander die een zelfstandige activiteit wil uitoefenen in België, moet voor aanvang van de zelfstandige activiteit een beroepskaart aanvragen. Dat geldt zowel voor zelfstandigen met een eenmanszaak als voor bestuurders en zaakvoerders van vennootschappen. Ook zelfstandige helpers en werkende vennoten vallen hieronder.  

Uitzondering: Meewerkende echtgenoten, die meehelpen in de eenmanszaak van de partner, hoeven geen beroepskaart aan te vragen. 

Wanneer moet je de beroepskaart aanvragen?  

Let op! Je kan pas starten met een zelfstandige beroepsactiviteit als je de beroepskaart in je bezit hebt, niet eerder. Vraag de kaart dus op tijd aan! Je moet de aanvraag doen in het gewest waar je de zelfstandige activiteit wil uitoefenen (en meer bepaald waar de uitbatingszetel van de onderneming gevestigd is). De beroepskaart is ten slotte enkel van toepassing voor de onderneming en de activiteiten die erop vermeld staan. 

Zware gevolgen bij opstart zonder beroepskaart 

Wie de verplichtingen rond de beroepskaart niet naleeft, riskeert een (strafrechtelijke) sanctie.  

In Vlaanderen  

  • Wie geen beroepskaart heeft bij de start van de zelfstandige activiteit of de voorwaarden van de beroepskaart niet naleeft, riskeert een gevangenisstraf van 6 maanden tot 3 jaar en/of een strafrechtelijke geldboete van 250 tot 2.500 euro.  
  • Voor de zelfstandige die frauduleus handelt om een beroepskaart te verkrijgen (bv. door onjuiste documenten aan te leveren), kan de strafrechtelijke boete oplopen tot 6.000 euro al dan niet gecombineerd met een gevangenisstraf van 6 maanden tot 3 jaar. 

Bij herhaling van deze feiten binnen de vijf jaar kan de maximale straf verdubbeld worden. Daarnaast kan de rechter een tijdelijk verbod opleggen aan de zelfstandige om de onderneming verder uit te baten of om erin te werken. De onderneming mag dan ook niet door een tussenpersoon verder geëxploiteerd worden. In bepaalde gevallen kan de rechter ook een verplichte (volledige of gedeeltelijke) sluiting opleggen voor een bepaalde periode. Naast strafrechtelijke sancties, kunnen er ten slotte ook administratieve geldboetes worden opgelegd. 

In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest 

In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest gelden volgende sancties volgens de oorspronkelijke federale wetgeving van 19651: wie in strijd handelt met de verplichtingen rond de beroepskaart, kan een gevangenisstraf en/of een strafrechtelijke boete krijgen. Ook hier kan de rechtbank een verplichte sluiting van de onderneming opleggen.  

Bij een controle kunnen de bevoegde ambtenaren bovendien administratieve boetes opleggen, de beroepskaart terugvorderen of bevelen de onderneming (tijdelijk) stop te zetten vanaf de datum en voor de duur die zij bepalen. 

Een buitenlandse klant aansluiten als zelfstandige? Denk aan de beroepskaart! 

Elke persoon die een zelfstandige activiteit uitoefent, moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dat geldt ook voor elke derdelander die in België een zelfstandige activiteit wil uitoefenen, bijvoorbeeld als werkend vennoot in een vennootschap of als zelfstandig helper in een eenmanszaak. 

Bij elke aanvraag tot aansluiting gaat het sociaal verzekeringsfonds na of de derdelander over een beroepskaart beschikt. Komt je klant dus uit een land buiten de EU, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland? Bezorg ons dan bij de aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds altijd een kopie van de beroepskaart, of een bewijs dat de ondernemer in kwestie vrijgesteld is van deze verplichting (bv. een geldige Belgische verblijfsvergunning). Zonder deze documenten zijn wij verplicht om het ontbreken van de beroepskaart aan het RSVZ te melden, dat deze informatie vervolgens doorspeelt aan de bevoegde inspectiediensten. En dat kan dus strafrechtelijke of administratieve gevolgen hebben voor de betrokkene.  

Heeft je klant wel of geen beroepskaart nodig? Liantis zoekt het voor je uit! 

Weet je niet zeker of je buitenlandse klant over een beroepskaart moet beschikken? Liantis ondernemingsloket kijkt het graag voor je na.  

Neem een scan van het paspoort of de verblijfsvergunning van je klant en stuur dit voor advies door naar je consulent bij Liantis ondernemingsloket. We kijken dan na of je klant een beroepskaart nodig heeft.  

Extra informatie rond de voorwaarden en de aanvraag van de beroepskaart, vind je hier: