Accountants en belastingadviseurs

Artificiële intelligentie als bondgenoot voor accountants

Geschreven door Annelien Decan | 16 september 2024

Experimenteren met artificiële intelligentie is op vandaag nog vooral trial-and-error; iets wat accountants zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Maar hoe kan AI dan wél een meerwaarde betekenen? Glenn Vandamme en Sven Cornelis van Finplex en Frederik De Bosschere van In The Pocket schoven aan bij De accounturiers en hadden het over de uitdagingen en opportuniteiten van AI in de accountancysector.   

Automatiseren en augmenteren 

Onze drie experten zijn het er unaniem over eens: artificiële intelligentie is over het algemeen een grote opportuniteit. We komen er allemaal dagelijks mee in contact, maar staan er eigenlijk niet altijd meer bij stil. Denk maar aan Spotify, Waze … Er zijn al heel wat slimme systemen op basis van AI. 

Volgens expert Frederik De Bosschere onderscheiden we twee grote luiken binnen AI: automatiseren en augmenteren.  

  • Automatiseren: laat saaie en repetitieve taken door een computer uitvoeren.
  • Augmenteren: versterk je vaardigheden als accountant door de tijd die vrijkomt beter te steden.  

En toch blijkt de huidige generatie aan AI-tools nog niet helemaal klaar te zijn voor de accountancysector. Accountants kunnen AI inzetten als hulpmiddel, maar er 100% op vertrouwen kan zeker nog niet.

Blijf kritisch  

Bij accountants gaat het natuurlijk vooral over cijfers en berekeningen, en laat dat nu net zijn waar AI nog steken laat vallen. De evolutie van open AI gaat dan wel ontzettend snel, toch blijft het nog veel trial-and-error; iets wat in de accountancysector not done is.  

Dat betekent niet dat artificiële intelligentie geen meerwaarde kan betekenen voor boekhouders. AI kan helpen bij het automatiseren van repetitieve administratieve taken en kan tijdrovende processen uit handen nemen. Dit geeft je als accountant meer tijd om te focussen op complexe, meer strategische taken en het persoonlijke contact met je klanten.  
 
Daarnaast kan het je bijstaan in creatieve denkprocessen of bijvoorbeeld bij het opstellen van een e-mail wanneer je zelf niet de juiste woorden vindt. 

Maar het is belangrijk dat je kritisch blijft. Artificiële intelligentie is niet in staat om te redeneren en is nooit 100% accuraat. Je kan het dus vooral inzetten als hulpmiddel, maar er is nog altijd tussenkomst van een persoon nodig om te dubbelchecken of het allemaal wel klopt. 

 

Gewoon doen! 

Heel wat bedrijven blijven nog angstvallig weg van AI. Toch kan het geen kwaad om ermee te spelen en experimenteren, ook niet in accountancy. Want je wil natuurlijk ook niet dat de concurrentie je een stap voor is. 

Artificiële intelligentie kan het perfecte hulpmiddel zijn om financiële informatie te genereren of om data in te voeren. Bij repetitieve taken kan een AI-systeem sneller leren en begrijpen wat er moet gebeuren, waardoor er minder fouten worden gemaakt. Het neemt dus werk uit handen, maar op vandaag moeten we er (nog) niet voor vrezen dat het jobs zal wegnemen.  

Wees vooral op je hoede voor accountancykantoren die AI wél implementeren en slim inzetten. Zij kunnen een stapje voor hebben en hierdoor een betere service aan klanten aanbieden. Onderzoek dus hoe AI jouw bondgenoot kan zijn.  

Onze experten geven nog een belangrijke tip mee: “Denk na waar je AI kan toepassen en probeer het uit. Is het niets, dan heb je het tenminste geprobeerd. Gewoon dóén is de boodschap!”